Veszélyes tünet, ha bizsereg a szája

Veszélyes tünet, ha bizsereg a szája

Kivi, a téli szezon kedvence

A téli hónapok kedvelt gyümölcse a kivi, ami magas C-vitamin és antioxidáns tartalma mellett, magnéziumot, foszfort, káliumot is tartalmaz, ráadásul nagyszerű rostforrás is. Érdemes tehát ezt a gyümölcsöt is becsempészni a gyermekek uzsonnás dobozába: gyümölcssalátákban és turmixokban, sütemények alapanyagaként, vagy csak önmagában falatozva is szívesen fogyasztják a gyermekek.

A kivit 9-10 hónapos kortól vezethetjük be a gyermekek étrendjébe, naponta legfeljebb kétszer, 2-4 evőkanálnyi mennyiségben, párolva vagy puha püré formájában kaphatják meg a picik – mondja dr. Balogh Ádám, aki azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a kivi is azon gyümölcsök közé tartozik, amelyek allergizálhatnak.

Milyen tüneteket okozhat a kiviallergia?

A kiviben ez idáig tizenhárom allergént azonosítottak, ezek egyébként olyan ártalmatlan anyagok, amelyeket a szervezet veszélyesnek tarthat, és allergiás reakciót válthatnak ki. Szakirodalmi adatok alapján a tünetek az enyhe-közepes fokú reakcióktól (az ajkak, a szájnyálkahártya viszketése és bizsergése és/vagy a nyelv viszketése és bizsergése), a súlyos reakciókig (csalánkiütés vagy angioödéma, kontakt csalánkiütés, gégeduzzanat, hányás, nátha, köhögés, sípoló légzés, hörgőgörcs, hipotenzió, eszméletvesztés) terjedhetnek – sorolja Balogh doktor úr. A gyermekeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szisztémás reakciók, amelyek egyszerre több szervet érintenek.

Keresztallergia jele is lehet, ha a szájat érintő tünetei vannak a gyermeknek

A kivi elfogyasztása után jelentkező enyhébb-közepes fokú, a száj nyálkahártyáját érintő tünetek orális allergia szindróma (OAS) jelei is lehetnek. Ennek oka a keresztallergia, vagyis az egyes ételekben található fehérjék hasonlósága a pollenben található fehérjével – magyarázza a szakember. Ilyenkor a szervezet – különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra –, nem tud különbséget tenni közöttük. Az alábbi növények lépnek keresztreakcióba a kivi allergénjeivel:

  • alma
  • őszibarack
  • avokádó
  • banán
  • nyírfa pollen
  • fűpollen
  • mogyoró és egyéb diófélék
  • latex
  • dinnye
  • mák
  • burgonya
  • szezámmag

Mi a teendő kiviallergia esetén?

Ha azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk tünetei összefüggésbe hozhatóak a kivifogyasztással, akkor keressünk fel allergológust, aki a részletes anamnézis felvételt követően teszt elvégzését javasolhatja. Ennek segítségével pontosan meg lehet határozni, hogy mi okozza a gyermek tüneteit. Szükség esetén pedig, az adott étel vagy ételek elhagyásával a panaszok is megszűnnek. Mivel a hőkezelés semlegesítheti az OAS tüneteit okozó fehérjéket, ezért érdemes a kivit néhány másodpercig mikrohullámú sütőben sütni, hátha jobban tolerálja így a gyermek.

Ha már létrejött az allergiás reakció, akkor enyhe tünetek esetén az antihisztaminok segíthetnek, az életet veszélyeztető anafilaxia (súlyos légzési nehézség, vérnyomásesés, sápadtság, verejtékezés, ájulás) azonban sürgősségi ellátást igényel.

Élelmiszer-vásárláskor mindig alaposan ellenőrizzük az összetevők listáját, mivel a kivit számos termékben használják, többek között trópusi vagy gyümölcsturmixokban, fagyasztott gyümölcskeverékekben, gyümölcssalátákban és desszertekben – mondja dr. Balogh Ádám, az Allergia Központ orvosa.

Írta a Magyar Hírlap