Kamionnal is rajthoz állhat a Dakaron Stephane Peterhansel?

Kamionnal is rajthoz állhat a Dakaron Stephane Peterhansel?

Nem véletlenül kapta a Mr. Dakar becenevet Stephen Peterhansel: egészen elképesztő, hogy ő a Dakar Ralik történetének legsikeresebb motorosa és autósa is.

1988-tól kezdődően tíz viadalon állt rajthoz két keréken és ebből hatot is megnyert, majd saját bevallása szerint biztonsági szempontok miatt váltott az autós kategóriára.

Azóta már négy keréken is van nyolc győzelme, amihez még csak az előző két Dakar megnyerésével tudott közelíteni Nasser Al-Attiyah, aki így tart öt sikernél. 

Peterhansel a jövő heti rajttal már a 36. Dakarjának vág neki, ezúttal az utóbbi évekhez hasonlóan az Audi gyári versenyzőjeként – de 58 esztendősen sem zárja még ki, hogy kipróbál egy harmadik kategóriát is: felmerült benne a kamionos lehetőség is.

dakar-peterhansel-audi_1

„Egyszer már volt erről szó. Tíz éve együtt teszteltünk Dél-Franciaorságban Gerard de Rooyjal (legendás holland kamionversenyző, aki kétszer nyert Dakart és hétszer állt dobogón), és érdekesnek találtam, de ha választhatok egy gyári autó és egy kamion között, akkor a topautót választom” – mondta Peterhansel a Racingnews365.comnak adott interjújában.

„Most nem tudom. Szerencsés voltam, mert húsz évig volt lehetőségem a legjobb autókat vezetni. Kezdődött a Mitsubishivel, aztán volt a Mini, most az Audi. Amikor ilyen lehetőségek adódnak, akkor azokkal szerintem élni kell” – tette hozzá.

Peterhansel utoljára három évvel ezelőtt, 2021-ben tudott nyerni a Dakaron a Minivel, és bár a felsorolásából kihagyta, de két győzelme is van a Peugeot gyári pilótájaként – de versenyzett BMW-vel és Nissannal is.

Peterhansel Dakar-rekordjai

A legendás francia versenyző hat győzelemmel és 33 szakaszgyőzelmével is a legeredményesebb motorosnak számít a Dakaron – utóbbi csúcsot holtversenyben tartja a honfitárs Cyril Despres-vel.

Nyolc futamgyőzelme és tizenkét dobogós helyezése a legtöbb az autósok között, a szakaszgyőzelmek terén pedig a most következő futamon próbálhat meg az élre állni, ugyanis 49-nél tart, míg a rekordot Ari Vatanen tartja 50-nel – igaz, Nasser Al-Attiyah is jön mögötte 47-tel.

Összességében tehát 14-szer nyerte meg a Dakart az aktuális kategóriájában, amivel természetesen abszolút csúcstartó – ahogy a 83 szakaszgyőzelmével is az. Három és fél évtized eredménye a sivatagban…

„Nemcsak az adrenalinról van szó, hanem arról is, hogy hol zajlanak ezek a futamok, mert nagyon szerencsések vagyunk, hogy ilyen gyönyörű tájakon járhatunk. A sivatag egy fantasztikus hely egy különleges atmoszférával. A motorsport és a táj sok élvezetet és szenvedélyt okoz nekem. Imádom ezt a munkát, számomra nincs ennél jobb” – összegzett Peterhansel.

formula.hu