Ne a kukába dobjuk az e-hulladékokat!

Ne a kukába dobjuk az e-hulladékokat!

Tóth László Levente
2023. december 30. szombat. 7:36

A korábbi esztendőkhöz hasonlóan idén is szép számmal kerülhettek elektronikai termékek és háztartási készülékek a karácsonyfa alá. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az ünnepi időszakot követően ismét az átlagosnál nagyobb arányban növekszik a feleslegessé vált berendezések és eszközök, vagyis az elektronikai hulladék mennyisége. Mivel számos, egészségünkre és környezetünkre is potenciálisan káros anyagot tartalmaznak, továbbá olyan anyagokat (például fémeket), amelyek megfelelő kezelés útján nagy mértékben újrahasznosíthatóak, ne a kommunális hulladék közé dobjuk azokat, hanem a kijelölt hulladékudvarokban vagy a műszaki áruházakban adjuk le az e-hulladékokat – hangsúlyozta lapunknak Agatics Roland, a Közép-Kelet-Magyarország régió koordinátoraként működő DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Becslés szerint 2022-ben több mint 5 milliárd mobiltelefon végezte elektronikai hulladékként bolygónkon

Becslés szerint 2022-ben több, mint 5 milliárd mobiltelefon végezte elektronikai hulladékként bolygónkon

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nem kevesebb, mint 50 ezer kilométer, ami például a Földtől a Holdig tartó út majdnem nyolcada – ilyen magas tornyot építhetnénk, ha egymásra halmoznánk azt a több, mint 5 milliárd mobiltelefont, amely a Waste Electrical and Electronic Equipment Forum (WEEE) becslése szerint 2022-ben elektronikai hulladékként végezte bolygónkon. Mindez jól szemlélteti, milyen jelentős mennyiségű e-hulladékot termelünk világszerte, hiszen a mobiltelefon csak egy a kidobásra ítélt elektromos, illetve elektronikai berendezések számos típusa közül – mondta a hulladékgazdálkodási szakember. Mint kifejtette, a háztartási nagygépek és az IT-eszközök, köztük a laptopok és a nyomtatók mellett a kisgépek – porszívók, kenyérpirítók –, a fénycsövek, a különböző kábelek, valamint az úgynevezett e-játékok, vagyis a versenyautó-készletek, az elektromos vonatok és a beszélő babák is ebbe a kategóriába tartoznak. Továbbra is ez az egyik olyan hulladékfajta, amelynek a volumene a leggyorsabban növekszik az Európai Unióban, illetve hazánkban is. A karácsonyi ünnepi időszakot követően pedig az átlagosnál is nagyobb arányú emelkedés figyelhető meg annak köszönhetően, hogy a műszaki cikkek a legnépszerűbb ajándékok, így ilyenkor még több régi készülék válik feleslegessé.

Magyarországon évente körülbelül 100 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, ennek legnagyobb része azonban sajnos a kommunális hulladékok közé kerül

Magyarországon évente körülbelül 100 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, ennek legnagyobb része azonban sajnos a kommunális hulladékok közé kerül

Fotó: Omar Marques / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Magyarországon a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. adatai alapján évente körülbelül 100 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, ennek legnagyobb része azonban sajnos a kommunális hulladékok közé kerül – mutatott rá Agatics Roland. A hulladékgazdálkodási szakember kiemelte: különösen fontos, hogy szelektíven gyűjtsük és minél nagyobb mértékben hasznosítsuk az elektronikai hulladékokat, mivel számos potenciálisan káros anyag – például nehézfém, így higany, ólom, króm, továbbá halogénezett anyag – található bennük, amelyek megfelelő kezelés nélkül az egészségünkre és a környezetünkre is veszélyt jelentenek.

Gyűjtsük szelektíven az e-hulladékokat is, hiszen egészségünk és bolygónk jövője a tét

Gyűjtsük szelektíven az e-hulladékokat is, hiszen egészségünk és bolygónk jövője a tét

Fotó: Bodo Schackow / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Ne a kukába dobjuk tehát az e-hulladékokat! Gyűjtsük szelektíven, majd a kijelölt hulladékudvarokban vagy műszaki áruházakban adjuk le az elromlott vagy régi háztartási kis- és nagygépeket, veszélyesnek minősülő elektronikai termékeket, a lemerült elemeket és a kiégett izzókat – hívta fel a figyelmet a szakember. Mint elmondta, az ezeket fogadó hulladékudvarokról, és a leadható napi, illetve éves hulladékmennyiségekről társaságuk, valamint a MOHU MOL Zrt. weboldalán lehet tájékozódni bővebben. Kézi bontással egyébként a mobiltelefonokat, a képernyőket és az IT-eszközöket a legelőnyösebb hasznosítani, ezek össztömege jelenleg az összes begyűjtött elektronikai hulladék körülbelül 20 százalékát teszi ki hazánkban. Közös érdekünk, hogy e hulladéktípusnak is növeljük a visszagyűjtési és az újrafeldolgozási arányát, hiszen a többi között ennek révén érhetjük el, hogy minél kevesebb hulladék végezze a lerakókban, vagyis csökkentsük a környezeti terhelést, és megállítsuk a klímaváltozást – mutatott rá a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Írta a Magyar Hírlap