Igaz, hogy a „gyógysör” jó a másnaposságra?

Igaz, hogy a „gyógysör” jó a másnaposságra?

Az alkohol belülről melegít.

Az a feltételezés, hogy az alkohol belülről melegít, abból fakad, hogy alkoholos befolyásoltság alatt a szervezet véráramlása megnövekszik. Az alkohol tágítja az ereket. Az alkohol elnyomja a hidegérzetet, így több hőt adunk le, mint józan állapotban. Ezért fokozottabb lehet a kihűlés veszélye is, mert a részeg ember nem érzi a reális hőfokot, extrém esetben az erősen ittas állapotban lévő emberek akár halálra is fagyhatnak.

A pálinka segíti az emésztést.

Főleg a zsíros és nehéz ételek után nyúlnak sokan egy kis pálinkáért, hogy könnyebb legyen az emésztés. De ennek tényleg van értelme? Az igazság az, hogy egy pálinka étkezés után ellazítja a gyomorizmokat. Ráadásul, ha iszunk, az emésztés hosszabb ideig tart, mint józan állapotban. Így nem emésztünk jobban, csak lassabban.

A meleg sör jó a megfázásra.

A sörben lévő alkoholnak antibakteriális, a benne lévő komlónak pedig nyugtató hatása van. A meleg sör azonban nem a megfelelő választás, ha megfázik az ember. Az alkohol ugyanis kiszárítja a szervezetet, valamint gyengíti az immunrendszert. Figyelem: ha gyógyszert is szed, az veszélyes reakciókhoz is vezethet! Jobb, ha megiszik egy csésze forró teát nátha esetén.

Gyógysör másnaposság ellen.

Mindenki ismeri a gyógysört, amelyet másnap reggelén ajánlatos elfogyasztani, mert a népi tapasztalat szerint elmulasztja a másnaposságot. De valójában az történik, hogy a alkoholos befolyásoltság tovább tart, a másnaposság pedig csak később jön… és a legtöbb esetben még súlyosabban.

Az alkohol segít elaludni.

Egy pohár ital segít az elalvási problémákon? Csak részben igaz. Lehet, hogy az alkohol álmossá tesz bennünket, ugyanakkor rosszabbul alszunk tőle, így fáradtabbak és kialvatlanabbak leszünk, mintha nem ittunk volna.

Írta a Magyar Hírlap