Kijev szerint Trumppal együtt lehet dolgozni

Kijev szerint Trumppal együtt lehet dolgozni

Trump, aki 2017 és 2021 között volt elnök, ismét indulna a Fehér Házba a hivatalban lévő Joe Biden demokrata elnökkel szemben, aki feltétel nélkül támogatta Ukrajnát az Oroszországgal zajló konfliktusban.

Ukrajnában sokan attól tartanak, hogy Trump megválasztása esetén leállítaná a Kijevnek nyújtott amerikai támogatásokat – mondta Kuleba szerdán egy kijevi rendezvényen.

„Azt hiszem, elvileg nincs ok az aggodalomra” – mondta a külügyminiszter. „Trump olyan ember, akivel együtt lehet dolgozni, csak tudni kell vele dolgozni” – tette hozzá.

Kuleba emlékeztetett arra, hogy Trump volt az, aki az első amerikai fegyvereket – konkrétan Javelin páncéltörő rakétákat – eladta Ukrajnának, amerikai hajókat adományozott a kijevi haditengerészetnek, és szankciókkal ellenezte az Északi Áramlat 2 gázvezeték építését, szankcionálva egy abban részt vevő hajót is.

Kuleba azt is állította, hogy Mike Pompeo, aki Trump alatt a CIA-t és a külügyminisztériumot vezette, azt mondta neki, hogy „erősen oroszellenes, Putyin-ellenes konszenzus van a Republikánus Párt DNS-ében”, és ezért nincs miért aggódni.

„Ha [Trump] eljut a jelöltséghez, és ha nyer, teljesen más lesz, mint Joe Biden elnök, akinek rendkívül hálásak vagyunk mindenért” – mondta Kuleba. „Sok a »ha«, de Ukrajnának nem kell félnie semmitől, sem a választásoktól, sem a jelenlegi, sem a jövőbeli politikusoktól” – zárta Kuleba.

Kuleba ezt követően megjegyezte, hogy több amerikai államban is indítottak jogi próbálkozásokat, hogy Trump ne kerüljön rá a szavazólapokra, és elmondta, hogy tudomása van arról, hogy az Egyesült Államokban mind a demokraták, mind a republikánusok körében olyan viták zajlanak, hogy a választás talán egyáltalán nem is Biden és Trump között zajlik majd, bár ezt nem részletezte.

Vivek Ramaswamy, Trump egyik riválisa a republikánus elnökjelöltségért, szerdán azt mondta, hogy az amerikai politikai csoport felsorakozhat Nikki Haley – egy másik republikánus előválasztási jelölt – mögött, mint Trump és Biden alternatívája mögött.

Írta a Magyar Hírlap