Újabb rangot kaphat születésnapjára Katalin hercegné

Újabb rangot kaphat születésnapjára Katalin hercegné

Várhatóan nem lesz nagy ünnepség Katalin születésnapján. „Windsorban lesznek, mivel a gyerekek visszamennek az iskolába, így csak a család lesz” – mondta egy bennfentes a Daily Mailnek. A háromgyermekes anyuka valószínűleg élvezni fogja ezt, hiszen az elmúlt hónapokban elég volt számára a nyüzsgés. A királynő 2022 szeptemberében bekövetkezett halála óta még inkább reflektorfénybe került, előléptették walesi hercegnővé, és férjéhez hasonlóan neki is több találkozón kell részt vennie. Bárhol is jelenjen meg a királyi család, minden szem Katalinra szegeződik. Most ezt az elkötelezettséget meg is jutalmazhatják.

A beszámoló szerint királyi körökben jelenleg sokat beszélnek arról, hogy III. Károly király a közeljövőben megpecsételheti menye új pozícióját azzal, hogy a Hagyományőrző Rend királyi dámájává avatja. Ez Nagy-Britannia legrégebbi és legmagasabb rendje, amelyet csaknem 700 évvel ezelőtt III. Edvárd alapított, és amelyet Artúr király történetei és a kerekasztal lovagjainak vitézsége ihletett.

A kinevezés tovább erősítené Katalin pozícióját a monarchiában, és Kamilla királyné és Anna hercegnő mellé helyezné. Károly feleségét csak 2022 január elején vették fel a Hagyományőrző Rendbe. „Sok magas rangú személyiség úgy véli, hogy több mint egy évtizedes páratlan királyi szolgálat után megérdemli a saját helyét a soraikban” – írta a Daily Mail.

Arról is beszélnek, hogy Katalin első alkalommal kaphat felhatalmazást arra, hogy kinevezze a saját királyi parancsnokait. Így hívják az udvari szállítókat. Ez a hagyomány a középkorig nyúlik vissza, és lehetővé teszi a királyi család magas rangú tagjai számára, hogy engedélyezzék a királyi címer használatát azon vállalatok számára, akik rendszeresen ellátják őket árukkal vagy szolgáltatásokkal. A királyi címereslevél birtoklása nagy kereskedelmi presztízst biztosít a vállalatoknak bel- és külföldön egyaránt.

Bennfentesek szerint a walesi hercegnő hivatalos támogatásának értéke szinte felbecsülhetetlen a brit vállalatok számára. „Hatalmas lökést adna a brit iparnak” – idézik az egyik szakértőt. „Az érdeklődés gyorsan megnőne, különösen az olyan területeken, mint a divat és az életmód.” A döntés azonban a Buckingham-palotán, azaz Katalin apósán, Károlyon múlik.

Írta a Magyar Hírlap