Csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát és az ekcémára is gyógyír

Csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát és az ekcémára is gyógyír

Magyar Tibor
2024. január 7. vasárnap. 13:55

Zabpehely reggelire vagy éppen egy adag zabkása. Kevesen tudják, de ha ezt a gabonafélét beleépítjük az étrendünkbe, akkor a szervezetünk nagyon hálás lesz érte. Ráadásul ma már liszt formájában is megtalálható.

A zab magas rosttartalommal rendelkezik, emellett mindössze 130 kalória van egy adag zabpehelyben. Tökéletes fehérjeforrás és számtalan vitamint is tartalmaz. Megtalálható benne többféle B-vitamin, E-vitamin. esszenciális zsírsavak, kalcium, magnézium, cink, foszfor, alumínium, kálium, de vasat is tartalmaz.

Nem emeli a vércukorszintet és könnyen emészthető, ezért előszeretettel alkalmazzák a fogyókúrázók. Megelőzi az elhízást és a székrekedést.

Magas rosttartalma miatt a rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti. A rost szabályozza az ösztogén keringését a nők szervezetében, így a mellrák kockázata jelentősen csökkenhet a rendszeresen zabot fogyasztó nők körében. Emellett a vastagbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti.

Nem elhanyagolható a koleszterinszint csökkentő hatása sem, de segítség a szív-és érrendszer egészségében is.

A zabnak értágító hatása is van, csökkenti a vérnyomást, így érdemes a magas vérnyomásban szenvedőknek beépíteni a napi étkezésébe ezt a gabonát.

Rohanó világunkban mindent megteszünk fittségünk megőrzéséért. A zab jó hatással van a szellemi teljesítőképességre, növeli a kitartást, a gyorsaságot és a koordinációképességet. Ezen hatásai miatt sportolás előtt is érdemes fogyasztani.

A kozmetikai iparban is felismerték már számtalan jótékony hatását. A hajjal és a bőrrel is csodát tesz, akár pakolásként vagy bőrradírként is használhatjuk. Gyermekeknél bárányhimlő esetén érdemes nyers zabpelyhet rakni a forró fürdővízbe, ami enyhítheti a tüneteket.

Gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja a viszketést, külső kezelésként ekcémára is hatásos, csökkenti a viszketést.

A zab keményítő tartalma nem csak táplálja a bőrt, de védőgátat is képez, mellyel a nedvesség a bőrben marad. Továbbá a durva rostos héj hatékonyan hámlaszt, így segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől.

Számtalan formában felhasználhatjuk, így ízlésünknek megfelelő reggelit vagy desszertet készíthetünk belőle.

Írta a Magyar Hírlap