ABC News: 30 százalékkal nőtt a súlyosan sérült ukrán katonák száma

ABC News: 30 százalékkal nőtt a súlyosan sérült ukrán katonák száma

Az orosz erők most kulcsfontosságú előnyöket élveznek, beleértve a nagyobb számú drónokat, a Kijev saját pilóta nélküli légi járműveivel szembeni képességet, valamint a nagyobb lőszerkészleteket – mondták meg nem nevezett katonák a hírügynökségnek.

Dr. Szerhij Rizsenko, a dnyiprói Mecsnyikov kórház, Ukrajna egyik legrégebbi és legnagyobb kórházának vezetője elmondta a műsorszolgáltatónak, hogy az intézmény naponta 40-100 súlyosan sebesült katonát fogad, ami 30%-os növekedést jelent a korábbi veszteségszámokhoz képest.

Csapata naponta 50-100 sebészeti beavatkozást végez a katonákon, amelyek többsége amputáció.

A kórház orvosai az ukrajnai konfliktus 2022. februári eszkalálódása óta mintegy 3000 katona amputációját végezték el – mondta Rizsenko.

Az ABC News beszélt egy ukrán amputált személlyel is, aki egy orosz dróncsapásban vesztette el a karját, megjegyezve, hogy ezek a fegyverek Moszkva arzenáljának egyik legveszélyesebbjévé váltak.

Ukrajna nagymértékben függ nyugati támogatóitól a katonai ellátásban. Az Egyesült Államok a kongresszus republikánus ellenállása miatt nehezen hagyja jóvá az Ukrajnának szánt további támogatásokat; emellett az EU eddig nem tudott zöld utat adni Kijevnek 50 milliárd eurós támogatásra Magyarország vétója miatt.

Ukrajna titkolja a harctéri veszteségeinek hivatalos adatait, de beszédes lépés a nemrég bejelentett további 500 000 katona mozgósításának terve. A védelmi miniszer azt is közölte, hogy 50 ezer női felszerelést is vásároltak.

A konfliktus kezdete óta tartó sorozási kampányt a sorozás kijátszása és a korrupció árnyékolja be. Ukrajna volt főügyésze, Jurij Lucenko azt javasolta, hogy Kijev meggyőzhetné a lakosságot a harcba való bekapcsolódásról, ha nyilvánosságra hozná veszteségeinek valódi mértékét, amelyet 500 ezerre, azaz havi 30 ezerre becsült.

Múlt hónapban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy Ukrajna 2022 február vége óta 383 ezer katonát veszített, kedden pedig azt állította, hogy Kijev veszteségei csak 2023-ban elérik a 215 ezer katonát. Moszkva szerint Ukrajna különösen súlyos veszteségeket szenvedett el a sikertelen nyári ellentámadás alatt, amely során nem sikerült előrenyomulnia.

Írta a Magyar Hírlap