Kálmán Olga, a fáradt olaj

Kálmán Olga, a fáradt olaj

A faviccek közül az egyik kedvencem: – Ki az abszolút udvarias? – Az, aki a fáradt olajat is hellyel kínálja. Mondanivalóm szempontjából Kálmán Olga a fárad olaj, és én vagyok az abszolút udvarias, aki őt hellyel kínálja. Szóval mérhetetlen türelem és udvariasság kellett ahhoz, hogy az ember végigolvassa azt a közleményt, amelyet Kálmán a Dobrev-féle árnyékkormány nevében hozott nyilvánosságra az újév reggelén. Annyira fáradt olaj csorgott Kálmán Olga gépezetéből, hogy még mértékadó reagálásokat sem lehetett olvasni a kormány berkeiből az elmúlt tíz napban.

Előrebocsátom, Kálmán szerint az ügyes államférfi nem arról beszél, amit ő maga szeretne hallani, hanem arról, amit a nép.

Ehhez képest lássuk, miket szeretne hallani a nép. „Újév reggelén újabb kőkemény orbáni megszorításokra ébredtek a magyarok: drasztikusan nőtt az üzemanyagok és az autópálya-matricák ára.” Gyurcsányék persze ezúttal is fordítva ültek a lovon. Ugyanis nem arról beszéltek, amit a nép szeretne hallani, hanem amit ők reméltek. Ők valóban drasztikus üzemanyag áremelkedésekben reménykedtek, ez azonban elmaradt. S ma is nagyjából annyiért tankolhatunk, mint az óesztendő utolsó napjaiban. A matricaárak emelkedtek ugyan, de hogy a mai világban plusz ezer forintot drasztikusnak lehet-e nevezni, az ugye türelmet és udvariasságot igényel a fáradt olaj hellyel kínálásához.

Kálmán a továbbiakban is összekeverte a szezont a fazonnal, mert nem arról írt, amit a nép szeretne hallani, hanem arról, amit az ügyeskedő államfő csinálna, ha ő lenne hatalmon. Ezért szemrebbenés nélkül közölte, hogy Orbánék a családok százezreitől vették el a babaváró hitelt és a csokot, a kormány 2027-ig tartó költségvetési tervei szerint pedig brutálisan csökkentik a családok lakástámogatásait, a rezsitámogatásokat és folytatják az önkormányzatok kivéreztetését.

Ehhez képest éppen az történik, amitől Kálmán Olga „ügyes” kormányfőjét kiveri a víz, míg a nép boldog tőle. Tény ugyanis, hogy januártól emelkedett több családi ellátás összege: a gyermekgondozási díj (gyed) maximálisan folyósítható összege bruttó 373 520 forintra, a diplomás gyed alapképzésben részt vevő hallgatóknál 186 760 forintra, mesterképzésben részt vevők esetében pedig 228 200 forintra. A gyermekek otthongondozási díja (gyod), amely az önellátásra képtelen gyermeket gondozó szülőknek jár, 266 800 forintra nő, a 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek gondozása miatti keresőképtelenség időtartamára járó táppénz napi összege pedig 17 787 forintra emelkedik.

Az is borzalom lehet az „ügyes” kormányfőnek és zene a magyarok fülének, hogy januártól nőtt a babaváró összege, a házaspárok tízmillió forint helyett 11 millió forinthoz juthatnak hozzá. Már igényelhető továbbá a csop plusz. A csok plusz keretében az államilag támogatott kamatozású hitelt a gyermekvállalás előtt álló, valamint már gyermekes, de további gyermekeket vállaló családok igényelhetik lakóingatlan vásárlására, építésére vagy bővítésére. Az összege a gyermekek számától függően 15, 30 vagy akár 50 millió forint lehet. A falusi csok pedig duplájára emelkedett januártól.

Miről is beszélt az ügyes államférfi? Arról, amit ő szeretne hallani? Kötve hiszem.

Ugyanakkor Kálmán Olga pozitívumként fogalmazta meg Dobrevék szociáldemokrata fordulatát, amelynek a középpontjában a rezsicsökkentés eltörlése áll. Mondván, a magyar emberek már nem viselnek el újabb megszorításokat. Kálmán úgy ír a rezsicsökkentés eltörléséről, mint leendő szociáldemokrata vívmányról. Illene odaírni, hogy a rezsicsökkentés eltörlése egyet jelentene az Európai Unió legolcsóbb lakossági energiaárának taccsra tételével, illetve azzal, hogy minden család 181 ezer forinttal magasabb számlát lenne kénytelen kifizetni havonta. Tehát brutális megszorítás volna.

Kálmán annyira fáradt olaj, hogy még azt is belemondja az emberek képébe, hogy amit részükre a Dobrev-kormány bevezetne, az nagyon jó, az vívmány. Csak éppen beledöglenének a teljesítésébe. Ez a közlemény még azt is elvárja a balos szavazóktól, hogy tapsoljanak örömükben, hogy Dobrevék eltörölnék a rezsicsökkentést.

Nincs itt mese, kérem. A fáradt olaj megérdemli, hogy udvariasak legyünk vele.

A szerző szerkesztő

Írta a Magyar Hírlap