Sport: Fucsovics és Valkusz is kiesett, már csak Marozsán tart ki az Australian Openen

Sport: Fucsovics és Valkusz is kiesett, már csak Marozsán tart ki az Australian Openen

A 25 éves Valkusz – aki 214. a világranglistán – fantasztikus napokon volt túl: azok után, hogy korábban egyetlen meccset sem nyert Grand Slam-kvalifikációban, Melbourne-ben három győzelmet aratott, ezzel felküzdötte magát 128-as elitmezőnybe. Ott első ellenfele a hazai pályán szereplő Max Purcell volt, aki 45. az ATP-rangsorban, és még soha nem jutott túl az első fordulón hazája GS-viadalán, 2022-ben párosban azonban megnyerte a wimbledoni bajnokságot.

Első összecsapásukon Valkusz nagyszerű játékkal, 31 perc alatt 6:3-ra nyerte a nyitó szettet. A folytatásban fej fej mellett haladtak, végül a rövidítésben Purcell egyenlített, majd 6:4-re övé lett a harmadik szett is. A negyedikben az ausztrál 5:2-re is vezetett, de Valkusz visszakapaszkodott, ám a végjátékot Purcell bírta jobban (7:5).
Australian Open
férfiak, 1. forduló (a 64 közé jutásért):
Marozsán Fábián vasárnap négyszettes győzelemmel jutott túl első fordulós ellenfelén, a korábbi US-Open-bajnok Marin Cilicen, így ő maradt az egyetlen magyar teniszező, aki még talpon van az Australian Openen. A 64 között a 22. helyen kiemelt argentin Francisco Cerundolo vár rá.

A három magyar közül csak egy jutott túl az első fordulón.

A világranglistán 70. Fucsovics nem számíthatott könnyű rajtra Melbourne-ben a bolgár Grigor Dimitrov ellen, aki kilenc napja diadalmaskodott Brisbane-ben – 2017 novembere után ünnepelhetett ismét tornagyőzelmet –, legutóbb pedig novemberben kapott ki a párizsi fináléban a világelső Novak Djokovictól. A 32 éves ellenfél 13. a világranglistán – de volt már harmadik is –, kilenc trófeát gyűjtött, és a Roland Garros kivételével minden Grand Slamen vívott már elődöntőt. Az egymás elleni mérlegükben ezzel együtt Fucsovics állt jobban, aki 2–1-re vezetett: 2020-ban, a koronavírus-járvány idején a Cincinnatiből New Yorkba költöztetett tornán, majd a US Openen is a nyíregyházi teniszező bizonyult jobbnak, a 2021-es San Diegó-i viadalon viszont Dimitrov nyert.
Fucsovics Márton és Valkusz Máté is kiesett az ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójában.
Grigor Dimitrov (bolgár, 13.) – Fucsovics Márton 4:6, 6:3, 7:6, 6:2
Max Purcell (ausztrál) – Valkusz Máté 3:6, 7:6, 6:4, 7:5

Írta a HVG