Folyamatosan tizedelik az oroszokat

Az egész 2022-es évben az országban 3,1 ezer szamárköhögéses esetet észleltek, 2021-ben – 1,1 ezret.

Tavaly a tizedik hónap végén a szamárköhögés előfordulási aránya 11,5 volt 100 ezer lakosra vetítve.

A szamárköhögés a légutak fertőző betegsége, amelyet a Bordetella pertussis baktérium okoz. Görcsös köhögési rohamok, mérgezés jellemzi, és túlnyomórészt a légutakat érinti.

A orosz szakmai szolgáltatás 2023 decemberében 1316 válaszadó körében végzett felmérést a szamárköhögés helyzetéről. Az orvosok 24,5%-a a saját régiójában a szamárköhögés helyzetét feszültnek, 29,9%-a közepesnek, 2,3%-a kritikusnak, 24,5%-a nyugodtnak minősítette, 18,8%-a pedig nem tudott válaszolni.

A válaszadók mindössze 40 százaléka mondta azt, hogy páciensei között nem volt szamárköhögéses megbetegedés. 25,8 százalékuk pedig azt, hogy főleg gyerekek, 6 százalékuk szerint főleg felnőttek, míg 15,4 százalékuk szerint felnőttek és gyerekek egyaránt megbetegedtek, 12,7 százalékuk pedig ismeretlen.

A szakértők szerint a szamárköhögés előfordulásának növekedése Oroszországban a szomszédos országokból érkező ellenőrizetlen migrációs hullámokkal és a lakosság körében az oltásellenesek erőteljes propagandájával függ össze.

„A szamárköhögés előfordulásának növekedése Oroszországban összefüggésbe hozható a Covid-19 terjedésének korlátozására bevezetett megelőző és járványellenes intézkedések 2023-ban történő teljes eltörlésével”,
– mondja Vlagyimir Csulanov professzor, az orosz Egészségügyi Minisztérium fertőző betegségekkel foglalkozó vezető külső szakembere.

Megjegyezte, hogy Oroszországban nincs hiány a szamárköhögés-fertőzés megelőzésére szolgáló vakcinákból – a régiókban több mint 4 millió adag áll rendelkezésre.

A Roszpotrebnadzor megerősítette, hogy az oltóanyagok az Oroszország minden régiójában rendelkezésre állnak.

Ugyanakkor a kanyaró előfordulása Oroszországban szintén rekordmagasra emelkedett: 2023 januárjától szeptemberig 8073 megbetegedést észleltek, ami 288-szoros, azaz 28 732%-kal több, mint az előző év azonos időszakában.

A bárányhimlő előfordulása is nőtt – 580 ezerre, azaz 18 százalékkal többre rúgott az előző évhez képest.

Írta a Magyar Hírlap