Nem is gondolnánk, de ezek a tünetek érelmeszesedést jelezhetnek

Nem is gondolnánk, de ezek a tünetek érelmeszesedést jelezhetnek

Magyar Tibor
2024. január 17. szerda. 23:59

Az érelmeszesedés lassan és észrevétlenül alakul ki, a betegség korai szakaszában tünetek nem jellemzőek. A betegségre gyakran mellkasi fájdalom vagy szívinfarktus irányítja rá a figyelmet. Általánosságban elmondható, hogy más tüneteket mutatnak a nők és másokat a férfiak.

Nők körében előrehaladott fázisban influenzaszerű tünetek, emésztési zavarok vagy gyomorégés, hátfájás, szorító érzés a mellkasban és kellemetlen érzés vagy fájdalom a karokban érelmeszesedést jelezhet. Férfiak és nők egyaránt tapasztalhatnak mellkasi fájdalmat, fájdalmat a nyakban vagy a bal karban, borzongást és verejtékezést, hányingert, légszomjat, fáradékonyságot vagy ólmos fáradtságot.

A tünetek sokféleségét a testszerte romló vérkeringés és az anyagcsere folyamatok következményes nehezítettsége okozza.

Az érelmeszesedés krónikus betegség, amely lassan és észrevétlenül alakul ki. Mire tüneteket okoz, lehetséges, hogy az erekben a lerakódások szűkületet, elzáródást okoznak, így jelentősen csökken az erek térfogata, és ezáltal akadályozottá válik a véráramlás.

A lerakódás egyes darabjai le is válhatnak, ami az ér sérülését okozza. Amikor a szervezet a sérülést megpróbálja helyreállítani, vérrög képződhet az érben, ami teljesen elállhatja a véráramlás útját, és szívinfarktust vagy akár – attól függően, hol következik be ez a jelenség – stroke-ot vagy egyéb szerv infarktusát is okozhatja.

A betegség szövődményei tehát súlyosak, akár életveszélyesek is lehetnek. Okozhat szívinfarktust, pangásos szívelégtelenséget, szívizom-elfajulásokat, stroke-ot, aneurizmákat, aritmiát vagy krónikus veseelégtelenséget is.

Írta a Magyar Hírlap