Nyakunkon a holdújév

Nyakunkon a holdújév

Idén 2024. február 10-én átlépünk a nyúl évéből a sárkányéba. Nem véletlen, hogy sokan és sokat várnak ettől az évtől, hiszen a sárkány kiemelt jelentőséggel bír a kínai kultúrában. Az erő és a magabiztosság szimbóluma, így a hiedelem szerint rengeteg pozitív energiát hordoz majd ez az év. A horoszkópon túl azonban a holdújév valami másról is szól, előkészületről és ünneplésről.

A megelőző napok

Kínában és Kelet-Ázsiában is általában szeretik megadni a módját mindennek, így az újév sem kivétel alóla. A Gergely-naptár szerint az ünnep ugyan mindig mozgásban van, hiszen azt a február 4-éhez legközelebb eső újhold napján tartják, azonban a felkészülés szinte mindig ugyanúgy zajlik.

Az emberek már hetekkel korábban az ünnepre hangolódnak, ami hagyományosan 15 napig tartott, rohanó világunkban azonban manapság egy hétre csökkent az időtartama. Az emberek ajándékokat vásárolnak, előkészülnek a sütés-főzéshez, lampionokkal díszítik fel a házakat. A piros a kínai hagyományban a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is ez az alapszíne minden újévi dekorációnak.

A hiedelem szerint az újév minden aspektusa meghatározó lesz a következő évre nézve, így ilyenkor kiemelten fontos, hogy minden a lehető legnagyobb rendben legyen. A házakat kitakarítják még az ünnepet megelőzően, ha pedig van rá mód, ki is meszelnek.

A söprést például a ház belső részétől indulva kezdik, és az összegyűlt szemetet a hátsó ajtón viszik ki, nehogy a szerencse is távozzon vele. Az újév napján a háznak már teljesen tisztának kell lennie, a takarítóeszközöket pedig el is kell pakolni, hiszen senki nem akarja a következő évét takarítással tölteni.

Ugyanezen logika mentén az emberek ilyenkor igyekeznek adósságaikat is behajtani, hiszen ha valaki tartozik nekik az újév napján, az az egész következő évben tartozni fog a hiedelem szerint.

A nagy nap

Az ünnep fontosságának az egyik legékesebb bizonyítéka talán a tény, hogy ilyenkor még a betegek is kikelnek az ágyból, hiszen nem akarják következő évüket is a betegágyban tölteni.

Mindenki igyekszik új ruhát ölteni, a családok összegyűlnek és beszélgetnek, miközben különböző játékokkal múlatják az időt, mint például a méltán híres madzsong. Az újév első perceiben aztán kinyitják a ház összes ablakát és ajtaját, hogy az óév távozni tudjon. Az ünneplés elengedhetetlen kelléke természetesen a tűzijáték és a petárda is, ami a hiedelem szerint elijeszti a rossz szellemeket.

Ami az ételeket illeti, minden család igyekszik a lehető legtöbbet készíteni, mert az óévből megmaradt étel jó szerencsét hoz a hiedelem szerint. Rengeteg olyan étel van a kínai kultúrában, amely kiemelt jelentőséggel bír az újévben, ilyen például a mandarin, ami kantoni nyelvjárásban nagyon hasonlóan hangzik, mint az arany és az édes szavak. Ezeket általában páros számban ajándékozzák.

A többi étel is hasonló okok miatt szerepel a listán, mint például a tengeri moszat, ami a gazdagságot, a lótuszmag, ami a bőséges fiúgyermekáldást vagy a szárított tofu, ami a boldogságot jelképezi.

A hagyományos ajándékok közül feltehetőleg már sokan hallottak az úgynevezett piros borítékról, amibe szigorúan páros számú papírpénzt szoktak tenni, hogy azt aztán a gyerekeknek és a nőtlen fiatal fiúknak adják.

Egy új kezdet

Természetesen találunk hasonló szabályokat, amelyek az újév első napjára vonatkoznak. Tartózkodni kell minden negatív jelentésű szó kimondásától, így a négyes számtól is, ami nagyon hasonlóan hangzik, mint a halál.

Ugyanezen okból a gyerekek is fellélegezhetnek, hiszen bármilyen rosszat csinálnak is, újév napján tilos őket megverni, hiszen aki sír ezen a napon, a hiedelem szerint egész évben sírni fog.

A legszimbolikusabb azonban mindezek közül a tény, hogy az újév napján már nem szabad emlegetni az óévet, hiszen a nap célja, hogy az újévet bőségben töltsük.

Habár a legnagyobb ünneplés Kínában szokott zajlani, a világszerte megtalálható kínai közösségekben ilyenkor ugyanúgy ünnepelnek. Nincs ez másként Budapesten sem, ahol a kínai közösség mindenkit szeretettel vár a két hétvégén keresztül zajló ünnepségre.

Az első hétvégén, január 28-án az ősi Quanzhou város mutatja be gazdag kultúráját és hagyományait, a résztvevők megismerkedhetnek a kínai opera varázsával, a bábozás művészetével, a bambuszfonással és még sok minden mással is.

Az esemény oldala az alábbi linkre kattintva elérhető.

Írta a Magyar Hírlap