Bernáth Attila és Virbán Gábor minőségi kazah ellenfelekkel szemben lett aranyérmes a Bocskai emlékversenyen!

Bernáth Attila és Virbán Gábor minőségi kazah ellenfelekkel szemben lett aranyérmes a Bocskai emlékversenyen!

A 68. Bocskai István nemzetközi emlékverseny ötödik versenynapján a férfi döntőkre került sor és a magyar csapat Kazahsztán és Ukrajna mellett szép eredményeket szállított.

Bernáth Attila és Virbán Gábor nagyon minőségi kazah ellenfeleket győzött le a Bocskai döntőiben és a verseny jól szolgálta a felkészülést az év fő eseményeire.

A görög Joannisz Filippatosz, az Európai Ökölvívó Konföderáció elnöke is tiszteletét tette a döntőkön és köszöntötte a Bocskai emlékverseny szervezőit, indulóit, a döntős ökölvívókat.

A verseny technikai delegáltja a román Viorel Sima volt, aki az egyik legtapasztaltabb európai tisztségviselő.

A nap mérkőzése:

Virbán Gábor elsősorban a sebességével győzött a riói olimpikon mongol Gan-Erdene Gankhuyag ellen a legjobb négy között, majd egy újabb ázsiai ellenféllel került szembe a döntőben. A kazah Kenzse Muratuli mindössze 20 esztendős, de már nagyon sok nemzetközi eseményen szerepelt, így nagyon összeszedetten kellett bokszolnia a rutinos magyarnak. A fordított alapállású kazah nagyon sokat ment előre, de nem volt hatékony, így Virbán Gabi kontrái a tavalyi ezüstöt követően idén aranyat értek.

A nap meglepetése:

Bernáth Attila volt az első ringbe lépő magyar ökölvívó az ötödik versenynapon, a kazah

Danyijal Szabit ellen korábban még nem találkozott. A fiatalabb kazah a 2021-es Ázsia-bajnokságon ezüstérmet szerzett és irányítani próbálta az összecsapást, míg Attila igyekezett a távolságot tartani az 51 kiklós döntőben. A hazai közönség egyik kedvence egyértelműen a kontrákra alapozott és egy nagyon szoros mérkőzést tudott megnyerni.

A nap rövid összefoglalója:

Veres Roland az 57 kilósok elődöntőjében Koloszár Valentint győzte le, így visszavágott a decemberi felnőtt magyar bajnokságon elszenvedett vereségért. A döntőben a tavalyi kazah bajnokság bronzérmese, a roppant erős Aszilzsan Szerikbaj várt rá, de Roli remekül igyekezett használni a magassági fölényét. A kazah lopta a távolságot a második menetben és a harmadik elején volt néhány tiszta találata, végül pedig a pontozók a többet támadó Szerikbajt látták jobbnak egy döntetlen körüli mérkőzésen.

Kovács Kruzitó hatalmas meglepetésre legyőzte a 2021-es ifjúsági világbajnokságon bronzérmes ukrán Ruszlan Cikalót, így bejutott a könnyűsúly (60kg) döntőjébe. Ott az egész Bocskai emlékverseny egyik legjobbjával kellett találkoznia a 19 éves tehetségnek és nem vallott szégyent a kétszeres korosztályos Ázsia-bajnok kazah Bijbarsz Zsekszen ellen. A nagyobb tudás előtt meg kellett hajolnia, de ezüstérme a Bocskain így is élete legjobb teljesítménye.

Kovács Ricsi már kvalifikált az olimpiára és megkezdte a közvetlen felkészülést Párizsra, de a

Bocskain a felnőtt magyar bajnoksággal ellentétben már vállalta a szereplést. A döntőbe bejutott ezúttal is, de a kazah Jertugan Zejnullinov ellen most nem tudott olyan fegyvert előrántani, amely elegendő lett volna a sikerhez. A szintén 1997-es korosztályt képviselő rutinos kazah az Ázsia Játékokon negyeddöntős volt pár hónapja és a legfontosabb szituációkban egy kicsit élesebbnek bizonyult.

Buza Rafael egyik legnagyobb hazai riválisát, Petrimán Milánt búcsúztatta a legjobb négy

között, így a váltósúly (67kg) döntőjébe jutott, amely az eddigi legjobb szereplése a Bocskain. Az idősebb azeri származású ukrán Elvin Alijev ellen sokat ment előre, igyekezett diktálni a tempót és a védekezése is sokat fejlődött a mindössze 19 esztendős magyarnak.

Rafi ukrán riválisa most még egy árnyalatnyival jobb volt, de ez minden bizonnyal rövid időn belül változni fog.

Egyik legnagyobb reménységünk, az ifi Vb-bronzérmes Kiss Levente irányította a Sallai Márk elleni döntőt, de sérülést szenvedett az első menetben, így nem tudta folytatni a nehézsúlyú (92kg) finálét.

A nap nyilatkozatai:

„Nagyon kiélezett meccs volt, amelyen rendre sikerültek a hátsó kezes ütéseim. Úgy érzem sikerült megnyernem mind a három menetet és sikerült is győznöm a Bocskain. Karesszal kiválóan összeraktuk ezt a mérkőzést és a fő cél idén az Európa- bajnoki érem véleményem szerint nem lehetetlen. Jó úton haladok, bízom benne, sikerül elérni a céljaim.” – mondta Virbán Gábor a sikeres döntőt követően.

„Többet ütöttem, mint korábban és a belharcokat is meg tudtam már nyerni. Kívülről én nyertem ez nem kérdés, bár nagyon jött rám és nagy nyomás alá próbált helyezni az ellenfél. Ez egy nagyon jó mérkőzés volt egy kiváló ellenfél ellen. Ezt kell tovább fejlesztenem, bentről többet ütni, és elvinni a meccset kívülről,” nyilatkozta Veres Roland a nap egyik legjobb döntőjét követően.

Hajrá magyar ökölvívás!

Magyar Ökölvívó Szakszövetség