Gazdaság: Farkasok megölése miatt akciózhatott az NNI Putnokon

Gazdaság: Farkasok megölése miatt akciózhatott az NNI Putnokon

Farkasok kilövésének gyanúja miatt fogtak el információink szerint vadászokat Putnokon szerdán, a kora reggeli órákban. Úgy tudjuk a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kommandósai jelentek meg két ottani címen, több autóval. Két embert elfogtak és házkutatást is tartottak, bizonyítékokat foglaltak le.

A farkasok kilövésére vonatkozó információkat több, egymástól független forrás is megerősítette számunkra, de hivatalos közlés még nincs az ügyben. Szerdán megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot arról, hogy valóban történt-e intézkedés ilyen ok miatt, hány állatról van szó, valóban vadászokat gyanúsítanak-e, természetkárosítás bűntette miatt zajlik-e eljárás és mikor indult. Csütörtökön szűkszavú választ kaptunk:

2024. január 24-én Putnokon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hajtott végre helyszíni intézkedést, azonban a nyomozás érdekére tekintettel egyelőre nem áll módunkban az ügyről bővebb tájékoztatást adni.”

Úgy tudjuk, a gyanúsítottak nem egy állatot lőttek ki, tetteikkel kapcsolatban a „szisztematikus” és „folyamatos” szavakat emlegették forrásaink. A farkas fokozottan védett, elpusztítása természetkárosítás bűntette, amelyet akár 3 év börtönbüntetéssel is szankcionálhatnak.

A térségbe az utóbbi évtizedekben visszatértek a nagyragadozók, a medvék és a farkasok is. Fokozottan védett státuszuk ellenére előfordul, hogy elpusztítjuk őket. A legutóbbi nagy figyelmet keltő ilyen eset a svájci farkasé volt. Ezzel kapcsolatban korábban arról írtunk, hogy ritkán kerülnek nyilvánosságra ilyen ügyek, felderíteni és bizonyítani is nehéz őket.

„60-70 méterről, távcsővel nem illik elnézni egy farkast”

Mi vezethet oda, hogy fokozottan védett állatra lőjön valaki? Életszerű, hogy más fajnak nézi? Miből fakadnak a hazai tájakra visszatérő nagyragadozókkal kapcsolatos konfliktusok? Valóban ilyen minden vadász? Egy természetvédővel és egy vadásszal igyekeztük körbejárni a svájci farkas, M237 feltételezett kilövésének kérdéskörét. Az biztos, kevés hasonló eset kerül napvilágra, és a bizonyítás is nehéz.

A mostani ügyről a Boon.hu is beszámolt, azt írta, hogy az NNI a svájci farkas esete után indított széles körű adatgyűjtést farkasok kilövése után kutatva. A lap korábban egy olyan közeli vadászterületen történt esetről is írt, amikor az azt bérlő vadászok azt állították, hogy a területet kezelő Északerdő Zrt. illetékes erdészeti igazgatója arra biztatta őket, lőjék ki a farkasokat, mert kárt tesznek a vadállományban. A vadászok feljelentést is tettek, de eljárás nem indult, az Északerdő pedig később közölte, hogy kivizsgálta a vadászok panaszát, és nem tartotta megalapozottnak.

(Nyitóképünk illusztráció.)

HVG