Tech: Műholdképeken szúrták ki az ürüléküket, ez árulta el őket: négy új pingvinkolóniát fedeztek fel az Antarktiszon

Tech: Műholdképeken szúrták ki az ürüléküket, ez árulta el őket: négy új pingvinkolóniát fedeztek fel az Antarktiszon

Az ürülékük segítségével bukkantak rá négy új császárpingvin-kolóniára az Antarktiszon. Ez azért fontos, mert a faj egyre nagyobb veszélybe kerül a klímaváltozás által okozott jégolvadás miatt.

Peter Fretwell, a British Antarctic Survey térinformatika-tudósa műholdfelvételekkel fedezte fel, valamint monitorozta a távoli pingvinkolóniákat, az ürülékük jégen és havon hagyott nyomai segítségével. Eredményeit az Antarctic Science folyóiratban publikálta, felfedezése révén pedig 66-ra emelte az ismert császárpingvin-kolóniák számát.

Látható nyomot hagynak a hóban.

© Maxar Technologies

Egyúttal, a szakember szerint ezzel már csaknem teljes képet lehet kapni a faj populációjáról, miközben egyre nagyobb veszélybe kerül az eltűnő jég miatt.

A négy újonnan felfedezett kolónia elhelyezkedését (pirossal) egy térképen is elhelyezték.

© British Antarctic Survey (BAS)

A The Guardian megjegyzi: a tudósok becslése szerint a császárpingvinek száma 600 ezer körül lehet. Szaporodásuk stabil tengeri jeget igényel, mely az óceánok felszínének fagyásakor keletkezik. A faj májusban és júniusban rakja le tojásait, melyet 65 nappal később kelnek ki – de jellemzően csak december és január magasságában hagyják el a szülői fészket.

A jeges felületek gyors csökkenése azonban nagyban veszélyezteti a fajt: tudósok szerint 2018 óta a jég csökkenése a kolóniák nagyjából 30 százalékát érintette. 2023-ban például a globális felmelegedés miatti jégolvadás miatt tízezer fióka pusztulhatott el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG