Ennyi mozgásra van szükség a demencia megelőzéséhez

Ennyi mozgásra van szükség a demencia megelőzéséhez

A St. Louis-i Washington Egyetem tudósai által végzett tanulmány fontos eredményeket mutat be azok számára, akik igyekeznek megőrizni elméjük egészségét. Mintegy 10 000 egészséges, 18 és 97 év közötti férfi és nő vett részt a vizsgálatban, amely megállapította, hogy már heti 25 perc fizikai aktivitás is pozitívan befolyásolhatja az agy térfogatát, és javíthatja a kognitív funkciókat – írta a pravda.ru.

A Calgary Sun információi szerint azok, akik mérsékelt testmozgást végeztek, például sétáltak, úsztak, kerékpároztak vagy más fizikai tevékenységet végeztek, akár csak heti 25 percet is, nagyobb agytérfogattal rendelkeztek azokhoz képest, akik nem mozogtak, kortól függetlenül.

A tanulmány megállapította, hogy a nagyobb agytérfogat általában az adott szerv egészségesebb működésével jár együtt. Különösen markáns különbségeket találtak az agy gondolkodásért és memóriáért felelős területein, amelyek az életkor előrehaladtával gyakran hanyatlásnak indulnak, növelve a kognitív hanyatlás és a demencia kockázatát.

A tudósok több mint 10 000 különböző korú felnőtt agyszkennelési adatait elemezték, akik tájékoztatást adtak fizikai aktivitásukról.

A mesterséges intelligencia segítségével megállapították, hogy azoknál, akik hetente legalább 25 percet szenteltek fizikai aktivitásnak, megnőtt az agy térfogata, beleértve a szürke és fehérállományt is.

Ez a tanulmány nemcsak a fizikai aktivitásnak az agy egészségére gyakorolt pozitív hatására világít rá, hanem egy gyakorlati tippet is ad: már napi néhány perc fizikai aktivitás is jelentős változást hozhat agyunk egészségében.

Írta a Magyar Hírlap