Segítség, romlott ételt ettem. Most ételmérgezésem van?

Segítség, romlott ételt ettem. Most ételmérgezésem van?

Magyar Tibor
2024. február 1. csütörtök. 8:01

Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, amelyet az elfogyasztott élelmiszerben lévő baktériumok, vírusok vagy méreganyagok okoznak. Ételmérgezés gyanúja általában akkor merül fel, ha azonos ételt fogyasztó emberek közül többen, mintegy azonos időben és hasonló tünetekkel megbetegszenek.

Az ételmérgezés tünetei általában az étel elfogyasztását követően 0,5-48 órán belül jelentkeznek. Ritkább esetben két napnál hosszabb, akár egyhetes lappangási idő is előfordul. A leggyakoribb tünetek között szerepel a hányinger, a hányás, a hasmenés, a hasi görcsök, az általános rosszullét és esetenként láz.

A fenti tünetek jelentkezésekor feltétlenül forduljon háziorvosához. Enyhe tünetek észlelése esetén is értesítse háziorvosát, mivel az egyedi megbetegedés része lehet egy kiterjedt járványnak vagy tömeges ételfertőzésnek.

Van egy alapanyag, aminek elfogyasztásánál, ha problémát észlelünk azonnal orvoshoz kell fordulnunk. Ez nem más, mint a gomba. Hiába van rengeteg gomba bevizsgáló hely sokan ellenőrzés nélkül is megeszik, amit az erdőben szednek. Ha gomba fogyasztás után hányás, hasmenés és tudatzavar jelentkezik, akkor azonnal kérjünk orvosi segítséget. Bizonyos mérgezések – különösen a gyilkos galóca által okozott gombamérgezés – akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

A baktériumok és vírusok okozta fertőzések többnyire néhány nap, legfeljebb egy hét alatt lezajlanak, szövődmények és végzetes következmény nélkül.

Az enyhe hasmenéses tünetek általában egy-két nap alatt maguktól rendeződnek. Gyógyszer szedése általában nem szükséges, azonban gondoskodni kell a folyadék- és sópótlásról, illetve láz esetén a megfelelő lázcsillapításról.

Antibiotikum-kezelés akkor indokolt, ha a beteg állapota súlyos, a fertőzést valamilyen baktérium okozza, az egész szervezetet érintő tünetek kifejezettek, a beteg lázas, a széklet véres, vagy alapbetegsége, illetve életkora miatt a beteg veszélyeztetettnek tekintendő.

A felszívódott méreg kiürülésének gyorsítása gyógyintézeti feladat. A gyomormosás a gyomorban lévő méreg eltávolításának legbiztosabb módszere. Általában a méreg bevételét követő hat órán belül lehet méregmaradékot kimosni a gyomorból. Ez alól kivételt képez a gombamérgezés, amely esetén a méreg bejutása után még 12–24 óra elteltével is jelentős méregmaradék lehet a gyomorban.

Amennyiben ételmérgezésen esik át, tartsa be kezelőorvosa utasításait, gondoskodjon a folyadékpótlásról, és lehetőség szerint pihenjen. Ha képes megfelelő mennyiségű folyadékot meginni, fogyasszon orális rehidráló folyadékot (ORF), a folyadékvesztés mértékétől függően napi 1-2 litert. A betegség fennállása idején ne készítsen ételt másoknak!

Írta a Magyar Hírlap