Sport: Elrajtolt a sztárok nélküli vb, ami sokak számára az utolsó szalmaszál

Sport: Elrajtolt a sztárok nélküli vb, ami sokak számára az utolsó szalmaszál

A vizes sportok második legfontosabb versenyén, a világbajnokságon rendszerint nyüzsögnek a világklasszisok, az idei, Dohában zajló megmérettetést azonban sokan kihagyják közülük. Ennek legfontosabb oka az időzítés: az előző, fukuokai vb csupán hat hónapja ért véget, a párizsi olimpia pedig hat hónap múlva kezdődik, így ez a mostani, február 2. és 18. között zajló esemény rendesen megbolygatja a felkészülési rendet.
De nem csak Kós nem lesz ott a szerény méretű, mindössze 15 fős magyar úszócsapatban: Milák Kristóf a válogatott másik klasszisa is kimaradt belőle. A tokiói olimpia arany- és ezüstérmes úszója legutóbb 2022 augusztusában indult világversenyen, a római Eb-n, ahonnan öt éremmel – három arannyal és két ezüsttel – tért haza. Egy hónappal korábban a budapesti vb-n is remekelt, megnyerte mindkét pillangószámot, a 200-at ráadásul világcsúccsal. Azt követően viszont már csak a tavaly áprilisi országos bajnokságon indult, és a hírek szerint nyolc-kilenc hónapja nem végzett komoly edzésmunkát. Az eredetileg kijelölt, szeptember eleji időpont helyett – friss sajtóértesülések szerint – csak január közepén kezdett újra úszni, bár az erőnléti edzője szerint a korábban összeszedett súlyfeleslegét szárazföldi tréningezéssel már leadta.

Rosvszky Kristóf a férfi 1500 méteres gyorsúszás döntőjében a fukuokai vizes világbajnokságonA női vízilabda-válogatott számára hatalmas a vb tétje: ha itt nem tudnak kvótát szerezni, nem lehetnek ott Párizsban. Erre legutóbb a január eleji, eindhoveni Eb-n lett volna lehetőségük, de nem sikerült élniük vele. A csoportjukban csak a harmadik helyen végeztek, így nyolcaddöntőzniük kellett, és bár ott simán verték a cseheket, a nyolc között eggyel kikaptak az olaszoktól, és végül ötödikek lettek.

A női vízilabda-válogatott számára hatalmas a vb tétje: ha itt nem tudnak kvótát szerezni, nem lehetnek ott Párizsban. Erre legutóbb a január eleji, eindhoveni Eb-n lett volna lehetőségük, de nem sikerült élniük vele. A csoportjukban csak a harmadik helyen végeztek, így nyolcaddöntőzniük kellett, és bár ott simán verték a cseheket, a nyolc között eggyel kikaptak az olaszoktól, és végül ötödikek lettek.

A végleges csapatnévsor január közepi bejelentésekor azonban Milák távolmaradása ellenére is bizakodónak tűnt a szakvezető: „Végignéztük-elemeztük a lehetőségeket, úgy gondolom, a mixed váltók kivételével mindenhol reális esélyünk van az olimpia részvételre, de bravúrral minden olyan távon sikerülhet, ahol rajthoz állunk”. (A fukuokai vb első három helyezettje mellett a két vb összevetésében a további 13 legjobb időt elérő váltó szerez automatikusan indulási jogot.)
Pozitív előjel azonban, hogy Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott korábbi sikerkapitánya, a sportági szövetség korábbi elnöke azt mondta, 99 százalékig biztos abban, hogy a csapat megszerzi az olimpiai kvótát. Emellett emlékeztetett arra is, hogy 2004 óta a női válogatott mindig ott lehetett a játékokon, ráadásul a mostani keretben többen vannak olyanok, akik Tokió előtt is játszottak a kvalifikációs tornán, tehát rutinosak az ilyen helyzetben. Amikor arról kérdezték, mennyire volt szerencsés Bíró Attilát egy évvel a párizsi rajt előtt leváltani, és a Mihók Attilára és Cseh Sándorra bízni a csapatot, azt válaszolta: az edzőcsere pozitív hatása, hogy a rutinos játékosoknál újdonságokat hoz az automatizmusok helyett.
Milák Kristóf

A vb-n több mint 2600 versenyző szerepel 201 országból, és indul a menekültek csapata is.Éremszerzésben most nem reménykedik a szövetségi kapitány, abban viszont igen, hogy aki Párizsban jobb eredményre vágyik, az megint ússza le a távját kétszer vagy háromszor a lehető legjobban – ez ugyanis Japánban csak néhányuknak sikerült. A magyarokkal legutóbb 2007-ben fordult elő, hogy nem szereztek aranyat, arra pedig még nem volt példa, hogy érem nélkül zárjanak egy vb-t.

Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás középfutamában a fukuokai vizes vébén 2023. július 26-án
© Túry GergelyÍrta a HVG