Ingatlan: Atomrakétát dajkált a garázsában egy amerikai férfi

Ingatlan: Atomrakétát dajkált a garázsában egy amerikai férfi

Egy múzeumnak akarta adományozni a régi, rozsdás szerkezetet. Robbanófej nem volt rajta.

Különös esethez hívták szerdán a Washington állambeli Bellevue város rendőrkapitányságát: a bejelentés szerint egy férfi atomrakétát tartott a garázsában. A helyi rendőröket Ohio állam egy katonai múzeuma riasztotta – ők úgy szereztek tudomást a szokatlan helyzetről, hogy a rakétát istápoló férfi nekik akarta adományozni a szerkezetet.

A Bellevue-i rendőrség tűzszerészekkel szállt ki a helyszínre, és megdöbbenve fedezték fel, hogy a garázsban valóban egy Douglas AIR-2 Genie típusú, 1,5 kilotonnás W25 nukleáris robbanófej hordozására alkalmas levegő-levegő rakéta áll. Megkönnyebbülten konstatálták azonban, hogy a robbanófej hiányzik róla, így semmiféle veszélyt nem jelentett. Gyakorlatilag így az egész a rakéta üres üzemanyagtartálya volt, ráadásul alaposan megette már a rozsda.

Az azonosítása mellőzését kérő tulajdonost nagyon feldühítette, hogy az esetről a rendőrség beszámolt a médiának. Úgy tűnik, a múzeum nem értesítette, hogy be fogja jelenteni az adományozási szándékot a helyi erőknek.

A férfi azt mondta, a rakéta eredetileg a szomszédjáé volt, aki egy hagyatéki árverésen vásárolta. A szomszéd meghalt, így került hozzá a szerkezet, melyről a rendőrség megállapította, hogy nem robbanásveszélyes. Így a Seattle-től 16 kilométerre fekvő, 150 ezres várost sem kellett kiüríteni.

Mivel a rakéta hatástalan volt, és a hadsereg sem kérte vissza, a rendőrség a férfinél hagyta a tárgyat, hogy restaurálják, és a múzeumban kiállítsák.

Ezt a típusú rakétát az Egyesült Államok és Kanada használta a hidegháború idején. A Genie rakéta első és egyetlen éles kilövése 1957-ben volt, gyártását pedig 1962-ben állították le.

(BBC)

HVG