Daganatos betegségek kezelése

Daganatos betegségek kezelése

A daganatos betegek ellátása rendkívül összetett feladat. A daganatos megbetegedésekre specializálódott orvos, az onkológus feladata, hogy a beteggel együttműködve, közös megegyezés alapján válassza ki a leginkább megfelelő, napjainkban már bizonyos mértékben személyre szabható terápiát.

A rosszindulatú daganattal diagnosztizált beteg a daganat típusától és kiterjedésének mértékétől függően különféle típusú, illetve kombinált kezeléseket is kaphat.

Daganat sebészi eltávolítása

Ha a daganat sebészi eltávolításra alkalmas helyen található, és még nem terjedt át más szervekre, akkor a műtét a leggyakrabban alkalmazott kezelési mód. A sebész a látható daganatos szövettel együtt bizonyos mennyiségű épnek tűnő szövetet is eltávolít, ugyanis előfordulhat, hogy már ott is jelen vannak a szabad szemmel még nem látható daganatsejtek. A műtét során gyakran eltávolítják a daganatkörnyéki nyirokcsomókat is, ahol a legmagasabb az áttétképződés kockázata.

Sugárterápia

A sugárterápiát elsősorban a rosszindulatú daganat méretének csökkentésére, növekedésének és terjedésének megakadályozására alkalmazzák. Használható önmagában vagy más kezelésekkel kombinálva. Mivel a sugárterápia hatására csökkenhet a daganat mérete, így a sebészi eltávolítást megelőzheti besugárzás, vagy egy korábban nem műthetőnek ítélt daganat műthetővé is válhat, ha a besugárzás hatására összezsugorodik.

A sugárterápia lényege, hogy a nagy energiájú ionizáló sugárzás az örökítőanyag (DNS) károsítása révén gátolja a sejtosztódást. A sugárzás hatása azonban nemcsak a daganatos, hanem az egészségesen osztódó, ép sejteken is érvényesül, ezért a sugárterápia mellékhatásaként számos tünet jelentkezhet.

A kezelés mellékhatásai lehetnek: szájszárazság, torokfájás, száraz vagy viszkető bőr, fáradtságérzés, hányinger, emésztési problémák, köhögés, légszomj, étvágytalanság, hajhullás, illetve ideiglenes vagy végleges termékenységi problémák. A mellékhatások többsége a kezelést követő 1-2 héten belül jelentkezik, majd fokozatosan elmúlik.

Kemoterápia

A kemoterápia során a betegeket olyan gyógyszerekkel – sejtmérgekkel, ún. citosztatikumokkal – kezelik, amelyek a daganatsejteket elpusztítják vagy osztódásukat gátolják. Az ilyen szerek túlnyomó többségére a gyorsan szaporodó, burjánzó sejtek különösen érzékenyek, de bizonyos mértékben az egészséges szövetek osztódó sejtjeit is károsítják. A szervezetben ilyen gyorsan osztódó sejtek vannak az emésztőrendszerben, a csontvelőben és az ivarszervekben is, valamint a szőrtüszők és a hajhagymák is érzékeny sejtekből állnak. Ezért a kemoterápia gyakori mellékhatásai lehetnek: hányás, étvágytalanság, hasmenés, hajhullás, immungyengeség, vérszegénység, terméketlenség. A kemoterápia mellékhatásai ma már hatékonyan kezelhetők, a kezelőorvos és a beteg szoros együttműködésével.

Célzott daganatterápia

A célzott onkológiai terápia feladata, hogy a hibásan működő sejteket molekuláris szinten gátolja, amivel leállítja a daganatsejt növekedésének és osztódásának folyamatát. A célzott kezelések meghatározott célpontra – például hibásan működő fehérjére, a jelátviteli láncolatban elhelyezkedő molekulára – irányulnak.

Hormonterápia

A daganatos sejtek eredetétől, aktivitásától függően alkalmazhatók olyan szerek is, amelyek a daganat működését vagy viselkedését befolyásolják. Így például sor kerülhet hormonterápiára is olyan daganatok kezelésénél (pl. prosztatarák, emlőrák), amelyek növekedéséhez hormonok hatása is szükséges.

Érképződést gátló szerek

A daganatok növekedését és az áttétképződést is erősen befolyásoló tényező a daganatos szövetek vérellátása. Az érképződést gátló szerekkel a daganat oxigén- és tápanyagellátását szüntetik meg, ami az érképzésért felelős növekedési faktor (VEGF) antitesttel történő gátlásával történik.

Immunterápia

A daganatos betegek ellátásában az egyik legújabb kezelési lehetőség az immunterápia, melynek célja az immunrendszer megerősítése, hogy képes legyen felismerni és elpusztítani a daganatsejteket. Ez az eljárás nem közvetlenül a daganatra, hanem az immunrendszer működésére hat, hogy tartós védelmet biztosítson a betegeknek a daganattal szemben.

Az immunterápiák a közeljövőben nagy áttörést jelenthetnek a daganatos betegségek kezelésében, hatásukra fokozatosan eltűnhetnek a hagyományos kemoterápiás eljárások. 2018-ban a daganatok immunterápiájának kifejlesztéséért ítélték oda az orvosi-élettani Nobel-díjat James P. Allison amerikai és Hondzso Taszuku japán tudósoknak. Az mRNS-technológiát használó oltóanyagokat eredetileg ezen a területen fejlesztették ki.

Alternatív gyógymódok

A rosszindulatú daganatos betegséggel szembeni küzdelemben, érthető módon, a betegek minden lehetséges kezelési módot igyekeznek kipróbálni. Ezt kihasználva sok olyan alternatív gyógymód jelent meg a köztudatban, amely hatékonysága orvosilag nem bizonyított. Ezek az alternatív gyógymódok sokszor jelentős anyagi terhet is jelentenek a betegek számára.

Akik valamely alternatív terápia alkalmazása mellett döntenek, fontos, hogy erről tájékoztassák kezelőorvosukat is, és ne hagyják abba a hagyományos kezeléseket sem. Bizonyos anyagok és terápiák kiegészíthetik a kórházi terápiát, de a bizonyítékokon alapuló onkológiai kezeléseket nem lehet alternatív gyógymódokkal kiváltani.

Egyre többet hallhatunk a megelőzés fontosságáról. Emellett a szűrővizsgálatok is életeket menthetnek, hiszen ha időben megtalálnak egy rákos elváltozást, akkor sok esetben a kezelés is sokkal hatásosabb lehet.

Írta a Magyar Hírlap