Tech: Először tesztelték embereken az mRNS-alapú rákellenes vakcinát

Tech: Először tesztelték embereken az mRNS-alapú rákellenes vakcinát

A nyugat-londoni Hammersmith kórházban egy forradalmian új, mRNS-terápia néven ismert rákkezelést alkalmaztak a betegeknél. A kísérlet célja megállapítani, hogy mennyire biztonságos és hatékony a módszer a melanoma, a tüdőrák és más szolid tumorok kezelésében – írja a The Guardian.

Az új kezelés a hírvivő RNS – vagy mRNS – néven ismert genetikai anyagot használja, és úgy működik, hogy a daganatokból származó közös markereket juttatja el a beteg immunrendszeréhez. A cél az, hogy az immunrendszer felismerje az ezeket a markereket kifejező rákos sejteket, és felvegye velük a harcot. Az új kísérlet segíthet a kevésbé káros és célzottabb új rákellenes terápiák kifejlesztésében.

„Az új mRNS-alapú rákellenes immunterápiák lehetőséget kínálnak arra, hogy a beteg saját immunrendszerét a rák elleni küzdelembe vonják be”

– mondta David Pinato, az Imperial College London munkatársa, a kísérlet brit részlegének egyik kutatója.

Pinato azt is elmondta, hogy a kutatás még korai szakaszban van, és évekbe telhet, mire a betegek számára elérhetővé válik.

Az elmúlt időszakban világszerte több rák elleni vakcina is a klinikai vizsgálatok fázisába lépett. Ezek két kategóriába sorolhatók: egyfelől olyanokra, ahol konkrétan az illető tumorjából kinyert, a beteg saját genetikai anyagával dolgoznak személyre szabottan, valamint az mRNS-alapú terápiákra, ahol előre elkészített, kifejezetten bizonyos ráktípusokra tervezett genetikai anyagot használnak az immunterápia során.

A Mobilize névű vizsgálat elsődleges célja annak feltárása, hogy az mRNS-terápiát a tüdő- vagy bőrrákban szenvedő betegek szervezete mennyire tolerálja, és képes-e zsugorítani a daganatokat. Egyes esetekben önmagában, más esetekben pedig a meglévő rákgyógyszerrel, a pembrolizumabbal kombinálva alkalmazzák majd.

Az Egyesült Királyságban majdnem minden második embernél diagnosztizálnak rákot élete során. A betegek kezelésére számos terápiát fejlesztettek ki, köztük kemoterápiát és immunterápiákat.

A rákos sejtek azonban ellenállóvá válhatnak a gyógyszerekkel szemben, ami megnehezíti a daganatok kezelését, ezért a tudósok állandóan új terápiás módszereket keresnek a rákos megbetegedések kezelésére.

Végzetes lehet, hogy a rákkezelések még mindig egy standard emberre, egy 70 kilós férfira vannak szabva

Számos nemi alapú különbség van a daganatos betegségekre való hajlamban és a különféle kezelések hatékonyságában, ma azonban még kevéssé figyelnek ezekre. Az oktatás, a kutatás, a gyakorlat már generációk óta egy 70 kilós „standard emberre”, egy férfira fókuszál, így bár a javasolt kezelések típusa, adagolása, időtartama az ő esetükben hatásos lehet, a populáció nagy része, például a nők számára nem feltétlenül a legjobb.

HVG