Miért nem büntették Norrist, ha bemozdult a rajtnál?

F1 Academy: A Mercedes versenyzőnője uralta az első napot

Két betétsorozat kísérte a Formula-1-et Szaúd-Arábiába: a Formula-2 mellett ezúttal nem a Formula-3, hanem a nőknek szóló F1 Academy került be a programba, amelynek szezonja ezen a hétvégén indul.

A tíz F1-es csapat egy-egy versenyzőt delegál a 16 fős mezőnyben, akik közül a francia Doriane Pin magasodott ki csütörtökön. A Mercedes pártfogoltja a szabadedzést, majd a 30 perces időmérőt is leggyorsabbként zárta, utóbbit tetemes, 0,785 tizedmásodperces előnnyel. Mindkét dzsiddai futamra rajtelsőséget szerzett: a második rajtrácsát minden versenyző második legjobb köre határozza meg.

Pin korábban már számos szériában, férfiak között is bizonyított: 2022-ben a Ferrari Challenge Europe-ban bajnok lett, tavaly LMP2-es dobogót szerzett a Premával a WEC-ben (ahol idén is indul az Iron Dames GT3-as csapatával), februárban pedig F4-es futamot nyert a közel-keleti sorozatban.

Az Alpine-színekben szereplő Abbi Pulling lett a második, a Ferrari-kötődésű Maya Weug pedig harmadik a kvalifikáción, ő már egy másodperc feletti hátrányban. Lia Block hetedik helyéről is érdemes szót ejteni, Ken Block 17 éves lánya ugyanis eddig raliban és ralikrosszban, valamint Extreme-E-ben szerepelt.

A Formula-2 időmérőjén életre kelt a pocsék szezonnyitót teljesítő Prema: a Bahreinben pont nélkül maradt Ferrari-junior, Oliver Bearman rajtelsőséget szerzett, és sokat emlegetett csapattársa, a Mercedes pártfogoltja, Andrea Kimi Antonelli is az élcsoportban, hatodikként végzett. A bahreini pole-tól megfosztott Kush Maini ismét remekelt az időmérőn, ő szerezte a második helyet. Jak Crawford és a szintén pont nélkül álló Victor Martins a főfutam második sorába kvalifikáltak, a sprint pole-ját pedig Paul Aron jegyezte tizedik helyével.

A Bahreinben duplázó Zane Maloney csupán 16. helyre kvalifikált, időmérőjét megnehezítette, hogy a bokszban vesztegelt motor- és váltóhiba gyanúja miatt. 22-ből 18 versenyző végzett egy másodpercen belül – az F2 rendkívül szoros, tekintve, hogy egy hosszabb pályáról beszélünk, a köridő 1:42 volt az időmérőn.

formula.hu