Egykori Frontex-vezető: Brüsszel szervezi a migrációt

Szerbia továbbra is a balkáni útvonal egyik központi állomása. Naponta érkeznek ide az újabb és újabb illegális bevándorlók. Egy afgán migráns az M1-nek azt mondta: több mint négyezer eurót fizetett az embercsempészeknek azért, hogy elérje Szerbiát. Most pedig újabb négyezer eurót kérnek tőle a kiszemelt célországig.

„Ők mind a maffia emberei, de nélkülük nem tudunk eljutni Európába. Törökországban, Iránban és Afganisztánban van a központjuk. Onnan szerveznek mindent. Telefonon beszélünk velük, és megmondják merre menjünk, de sokszor nem mondanak igazat. Azt mondták négy óra alatt keresztül jutunk Szerbián, ehhez képest hét napig gyalogoltunk az erdőben” – panaszkodott az embercsempészekre a migráns.

Közben az európai útvonalakon is egyre nagyobb a mozgás. A Frontex adatai szerint 2016 óta nem érkezett annyi illegális bevándorló az Európai Unióba, mint tavaly: 2023-ban több mint 355 ezer illegális határátlépést regisztráltak.

De nem kizárt, hogy idén is megdől a migrációs rekord Európában – ezt mutatják az első két hónap adatai.

Januárban és februárban több mint 31 ezer bevándorló jött az Európai Unióba.

A legtöbben most a nyugat-afrikai és a kelet-mediterrán útvonalakon érkeznek.

A Frontex egykori vezetője közben olyan nyilatkozatot tett, amely arra utal, hogy Brüsszel szándékosan segíti a migránsokat.

„Rájöttem, hogy az Európai Bizottság az illegális bevándorlást nem problémának, hanem projektnek tekinti” – erről az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) egykori vezetője beszélt egy interjúban, amit a V4NA nemzetközi hírügynökség szemlézett.

Fabrice Leggeri, a Frontex egykori vezetője volt. Ekkor tapasztalt érdekes dolgokat az európai vezetők bevándorlással kapcsolatos megszólalásaiban. Szerinte a bevándorláspárti nem kormányzati szervezetek lobbiztak az Európai Bizottságnál.

A politikus – aki azóta a francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselőjelöltje – azt is nyilatkozta, hogy Brüsszel Ursula von der Leyen vezetésével megváltoztatta a Frontex küldetését. Nem értették például, hogy a szervezetnek miért van szüksége fegyverekre és egyenruhára a határok megvédéséhez.

Írta a Magyar Hírlap