Öt dolog, amit soha nem tenne egy nárcisztikus személy

Mivel a nárcisztikus embereket nem egyszerű felismerni, a szakértők egyre gyakrabban készítenek listákat, amelyek során a jellemző tulajdonságaikat sorolják fel. A Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders című kiadvány szerzői a vizsgálatok alapján összegezték azokat a tulajdonságokat, amelyek alapján gyanakodni lehet a nárcizmusra. Leírták, hogy mely dolgok azok, amelyeket a nárcisztikus emberek nem tennének meg.

1. Önzetlen segítség

Az önzetlen cselekvés az, amikor a másik ember anélkül szeretné valamiben támogatni társát, hogy hasznot húzna belőle. Ez a tulajdonság nem jellemzi a nárcisztikusokat. Ők a segítségért cserébe csodálatot, esetleg viszonzást várnak legtöbbször.

2. Beszélgetés a mély érzelmekről

A kommunikáció nagyon fontos egy kapcsolatban. Ám a nárcisztikus vonásokkal rendelkező emberek nem szeretnek az érzelmeikről beszélni, sokszor elfojtják azokat. Nem tudnak őszintén beszélni az érzelmekről.

3. Megbocsátás

A harag megtartása jellemző a nárcisztikus emberekre. Előfordulhat, hogy pillanatnyilag megbocsát, de később, akár hónapokkal később is felhozhatja az esetet. Az eseményeket ilyenkor manipulációra és dominanciára használják.

4. Másokat helyeznek maguk elé

A nárcisztikusokat elsősorban az élteti, hogy mi az, ami saját magukat, illetve a céljaikat szolgálhatja. Nagyon ritka, hogy bárkit, vagy bármit saját maguk, és céljaik elé helyeznének.

5. Őszinte bocsánatkérés

A szakértők szerint a nárcisztikus emberek kérhetnek bocsánatot, de ebben az esetben is nagyon fontos a szándék. Általában valami olyasmi motiválja őket, amiből később hasznot húzhatnak.

Írta a Magyar Hírlap