Segíthet a koleszterinszint csökkentésében, támogatja a szív egészségét és javítja a bélrendszer egészségét

Magyar Tibor
2024. április 6. szombat. 5:57

Ki ne emlékeznek a Bud Spencer-filmek ikonikus jelenetére, ahol a központi elem a hagymás bab volt. Azonban kevesen gondoltak bele abba, hogy miért is lehet jó hatással a bab fogyasztás az egészségünkre.

A bab fehérjét, rostot, vasat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek az étrend egészséges kiegészítését jelenthetik. Az embereknek fokozatosan kell növelniük a babfogyasztást, hogy csökkentsék a bélpanaszok kockázatát.

A babok aminosavakat tartalmaznak, amelyek olyan fehérje építőelemek, amelyeket a szervezet a gyógyuláshoz és új szövetek, például csontok, izmok, haj, bőr és vér létrehozásához használ.

A bab kiváló fehérjeforrás, kalóriatartalma és telített zsírtartalma is alacsonyabb, mint néhány más fehérjeforrásé, például a húsé és a teljes zsírtartalmú vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeké.

A bab számos létfontosságú tápanyagot tartalmaz, köztük folsavat, ami elengedhetetlen az általános egészséghez, az egészséges vörösvérsejtek előállításához, és segít megelőzni a magzatnál a terhesség alatt kialakuló idegcső-rendellenességeket.

Kutatások szerint a bab gazdag polifenolokban, amelyek egyfajta antioxidánsok, amelyek harcolnak a szabad gyökök hatásai ellen. A szabad gyökök sejtkárosodást okozhatnak, ami különböző betegségekhez vezethet. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, mint például a bab, segíthetnek megvédeni a szervezetet a betegségektől.

Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak babot, kisebb eséllyel halnak meg szívrohamban vagy más szív- és érrendszeri problémában. Kutatások szerint a babban található tápanyagok segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében. A magas koleszterinszint a szívbetegségek és a szívroham kockázati tényezője.

Egyes tanulmányok szerint a bab antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően csökkentheti a rák kockázatát. Kutatások szerint a fekete bab rendelkezik a legmagasabb antioxidáns aktivitással. Egy 2016-os tanulmány azt is megállapította, hogy az északkelet-kínai fekete babban található vegyi anyagok lassíthatják a vastagbélrák növekedését azáltal, hogy megakadályozzák a rákos sejtek szaporodását.

A bab magas rosttartalmú, ami segíthet a vércukorszint csökkentésében.

Az orvosok a zsírmáj kezelését a fogyásra és a vércukorszint szabályozására, valamint a vérzsírok, például a trigliceridek és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), vagyis a rossz koleszterin szintjének csökkentésére alapozzák. A magasabb zsírtartalmú állati fehérjék babra való cseréje jó lépés a máj jobb egészsége felé.

Ha valaki babot eszik, a benne lévő rostok és egészséges keményítők segíthetnek a teltségérzet és az elégedettség érzésének kialakulásában. Hosszú távú diétás stratégiaként ez segíthet megelőzni a túlevést, és fogyáshoz vezethet egy 2013-as tanulmány szerint.

A különféle babok, különösen a fekete bab javítja a bélrendszer egészségét azáltal, hogy növeli a jótékony baktériumok számát. Ez segíthet megelőzni a bélrendszerrel összefüggő betegségeket. Az egészséges bélbaktériumok az immunrendszer működését is támogatják, és elősegíthetik a fogyást.

Írta a Magyar Hírlap