Gasztroenterológus figyelmeztetett a csokoládé és a tea veszélyeire

Blaich elmondta, hogy gyomorégés akkor keletkezik, ha a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem húzódik össze megfelelően, így a gyomorsav akadálytalanul bejut a nyelőcsőbe. Az orvos megjegyezte, hogy ilyen rendellenesség egyes gyomor-bélrendszeri betegségek esetén fordul elő, de egyes egészséges embereknél is megjelenhet, például kávé vagy tea fogyasztása után.

„Néha a koffein hatására a nyelőcső alsó záróizma ellazul, így több gyomorsav juthat be a nyelőcsőbe” – figyelmeztetett a gasztroenterológus.

A gyomorégés másik váratlan okának Bleich a csokoládét nevezte. Szerinte ennek az édességnek a kellemetlen hatása koffein- és teobromintartalmával magyarázható, amely szintén ellazíthatja a nyelőcső záróizmát.

Emellett a szakértő szerint gyomorégés akkor is jelentkezhet, ha edzés előtt, röviddel lefekvés előtt vagy az előző étkezés után kevesebb mint három órával eszünk. Ezekben az esetekben a gyomorból származó sav a nyelőcsőbe kerül fizikai hatások miatt, például súlyok emelése, nagy mennyiségű étel nyomása vagy olyan testtartás miatt, amelyben a gyomor a nyelőcső fölött van – magyarázta az orvos.

Írta a Magyar Hírlap