Veszélyes visszafojtani a tüsszentést

A kutatások szerint a tüsszentés elfojtása veszélyes lehet az egészségre, sőt súlyos szövődményeket okozhat – írja a Healthline.com cikke alapján az rtl.hu.

Miért tüsszentünk?

Akkor tüsszentünk, amikor az orrunk olyasmit érzékel, aminek nem kellene ott lennie. Ez lehet baktérium, szennyeződés, por, penész, pollen vagy éppen füst. Éppen ezért a tüsszentés nagyon is hasznos, segít a betegségek és a sérülések megelőzésében. Ráadásul a Pennsylvaniai Egyetem kutatói 2012-ben felfedezték, hogy a tüsszentés természetes módon „újraindítja” az orrunkat.

A tanulmány megállapította, hogy a csillószőrök, vagyis az orr belsejében lévő szövetet kibélelő sejtek tüsszentéskor újraindulnak.

A tüsszentésnek nem volt ugyanilyen „újraindító” hatása azokra az emberekre, akiknek krónikus orrproblémáik vannak, mint például az arcüreggyulladás.

A tüsszentés visszatartásának veszélyei

Egy tüsszentés akár 160 km/órás sebességgel is kilökheti a nyálkacseppeket az orrból, és ilyenkor nyomás keletkezik a légzőrendszerünkben. Ez magában foglalja az orrmelléküregeket, az orrüreget és a légcsövünket is.

Egy 2016-os tanulmányban a tudósok egy tüsszentő nő légcsövében azt mérték, hogy a nyomás abban több mint háromszor akkora, mint egy megerőltető tevékenységet végző ember légcsövében.

A tüsszentés visszatartása nagymértékben megnöveli a légzőrendszerben lévő nyomást, körülbelül 5–24-szeresére, mint amit maga a tüsszentés okoz. A szakértők szerint ennek a plusz nyomásnak a testben tartása potenciális sérüléseket okozhat, amelyek súlyosak lehetnek.

Ez történhet, ha visszatartjuk a tüsszentést:

Megrepedt dobhártya

Amikor tüsszentés előtt visszatartjuk a légzőrendszerben felgyülemlő magas nyomást, és az nem tud a szájon vagy orron át távozni, a fülön át fog. Ez a nyomás alatt lévő levegő a fülben lévő csőbe jut, amely a középfülhöz és a dobhártyához csatlakozik, ez az úgynevezett Eustach-cső. Szakértők szerint lehetséges, hogy a nyomás miatt a dobhártya megreped, és így halláskárosodást okoz. A legtöbb megrepedt dobhártya kezelés nélkül néhány hét alatt meggyógyul, bár egyes esetekben műtétre van szükség.

Középfülgyulladás

A tüsszentés segít megtisztítani az orrot minden olyan dologtól, amelynek nem kellene ott lennie. Ide tartoznak a baktériumok is. Ha visszatartjuk a tüsszentést, a baktériumokat is a középfülbe juttathatjuk, amely fertőzést okozhat. Ezek a fertőzések igen fájdalmasak, és sok esetben antibiotikumokra van szükség kezelésükhöz.

Bevérzett szem, sérült erek az orrban vagy a dobhártyában

A szakértők szerint, bár ritkán, de előfordulhat, hogy tüsszentés közben sérülnek az erek a szemben, az orrban vagy a dobhártyában. A tüsszentés visszatartása miatt megnövekedett nyomás hatására az orrjáratokban lévő erek megrepedhetnek. Az ilyen sérülés szem- vagy orrpírt eredményez.

A rekeszizom sérülése

Bár ezek a sérülések ritkák, az orvosok megfigyeltek olyan eseteket, amikor a nyomás alatt lévő levegő beszorult a rekeszizomba, és összeomlott a tüdő olyan embereknél, akik megpróbálták visszatartani a tüsszentésüket.

Ez életveszélyes sérülés, amely azonnali kórházi kezelést igényel.

Az viszont gyakori, hogy a tüsszentés visszatartása után fájdalom érezhető a mellkasban.

A szakértők szerint a tüsszentés visszatartása akár egy agyi ér megrepedéséhez is vezethet. Ez is életveszélyes sérülés, amely agyvérzéshez és így halálhoz is vezethet.

A torok sérülése

A LiveScience írta meg azt az esetet, amikor egy szénanáthától szenvedő férfi vezetés közben visszatartott egy tüsszentést, és ennek hatására kilyukadt a légcsöve. Erős fájdalmat érzett, bedagadt a nyaka, és nehezen is tudta azt mozgatni. Mikor megvizsgálták, halk, recsegő hangot hallottak az orvosok. A CT-vizsgálat kimutatta, hogy a szakadás a harmadik és negyedik nyakcsigolya között volt. Emellett a mellkasában, a tüdők közötti térben is levegő halmozódott fel.

Törött bordák

Leginkább idősebbek számoltak be arról, hogy a tüsszentés következtében eltörnek a bordáik. De a tüsszentés visszatartása is okozhat bordatörést, mivel a nagy nyomású levegő nagy erővel nyomul a tüdőbe.

Tévhitek a tüsszentés visszatartásáról

Sem a tüsszentés, sem a tüsszentés visszatartása nem okoz viszont szívmegállást. Átmenetileg befolyásolhatja a szívritmust, de nem állítja le a szívet. Olyan esettel sem találkoztak még az orvosok, hogy valaki tüsszentés visszafojtása miatt halt volna meg, de technikailag nem lehetetlen, mivel többféle életveszélyes sérülést is tud okozni.

Meg lehet akadályozni a tüsszentést anélkül, hogy visszatartanánk?

Vannak módszerek, amelyekkel elkerülhető lehet a tüsszentés, ilyen például az allergia kezelése, védekezés a levegőben terjedő irritáló anyagokkal szemben, a közvetlen fénybe nézés elkerülése, a túlevés elkerülése, vagy az orrfújás. A lényeg, hogy kerülni kell azokat a dolgokat, amelyek tüsszögésre késztetnek, és hagyni, hogy a testünk prüszköljön, amikor kell.

Írta a Magyar Hírlap