Ijesztő felfedezés – ebben az élelmiszerben találtak madárinfluenzát

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közölte, hogy az Egyesült Államokban a H5N1 néven is ismert madárinfluenzát találtak nyers tehéntejben.

A szupermarketekben kapható pasztőrözött tej – amelyet a káros baktériumok elpusztítása érdekében feldolgoztak – továbbra is biztonságosan fogyasztható, közölték az egészségügyi tisztviselők.

A H5N1 először 1996-ban jelent meg, de 2020 óta a madárjárványok száma exponenciálisan nőtt, ami világszerte több millió vadon élő madár és baromfi halálához vezetett.

A vírus más emlősökre, köztük emberekre, macskákra, medvékre, rókákra, nyércekre és pingvinekre is átterjedt.

A hónap elején a tehenek is felkerültek erre az egyre bővülő listára,

Az Egyesült Államok H5N1-fertőzést jelentett tejelő állományokban, és azóta nyolc államban – Texas, Kansas, Michigan, Új-Mexikó, Idaho, Ohio, Észak-Karolina és Dél-Dakota – megerősítettek vagy vizsgálják az eseteket.

Az amerikai hatóságok a hónap elején közölték, hogy egy texasi tejgazdaságban dolgozó személy szenved a madárinfluenzában, miután szarvasmarhákkal érintkezett.

Wen Xing Csang, a WHO globális influenza programjának vezetője elmondta: „A texasi eset az első olyan eset, amikor egy tehén által megfertőzött ember madárinfluenzával fertőződött meg. A mostani járványok során madárról tehénre, tehénről tehénre és tehénről madárra történő átvitelt is regisztráltak, ami arra utal, hogy a vírus más átviteli utakat is találhatott, mint ahogyan azt eddig ismertük. Most egyre több amerikai államban látunk több érintett tehéncsordát, ami a vírus emlősökre való átterjedésének újabb lépését mutatja.”

Csang szerint a fertőzött tehenek nyers tejében „nagyon magas a víruskoncentráció”, de a szakértők még vizsgálják, hogy a vírus pontosan mennyi ideig maradhat fenn a tejben.

A texasi egészségügyi minisztérium szerint a szarvasmarha-fertőzések nem érintik a kereskedelmi tejellátást, mivel a tejüzemek kötelesek megsemmisíteni a beteg tehenektől származó tejet.

A pasztőrözés a vírust is elpusztítja.

„Fontos, hogy az emberek gondoskodjanak a biztonságos élelmiszer-ellátási gyakorlatról, beleértve a kizárólag pasztőrözött tej és tejtermékek fogyasztását” – mondta Csang.

Haláleset Vietnamban, a briteket óvatosságra intik

Vietnamban egy 21 éves fiatalember meghalt a H5N1 magas patogenitású madárinfluenza-törzsben, miután vadmadárcsapdába ment.

A vizsgálatok azonban nem találtak beteg vagy elpusztult madarakra utaló nyomokat az általa felkeresett területen.

Az elmúlt 20 évben legalább 887 ember fertőződött meg madárinfluenzával – közülük 462-en meghaltak.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a H5N1 az emberek között terjedne.

A szakértők azonban attól tartanak, hogy a jelenlegi terjedés puszta mértéke több lehetőséget adhat a vírusnak a fejlődésre, ami lehetővé teszi, hogy a H5N1 jobban elterjedjen az emlősök – és potenciálisan az emberek – között.

Ami a potenciális vakcinákat illeti, ha szükséges, Csang szerint van néhány készülőben.

„A vakcinavírusjelöltek készenlétben tartása lehetővé teszi számunkra, hogy felkészüljünk az emberek számára szánt vakcinák gyors előállítására, ha ez szükségessé válik” – mondta.

„A tejelő tehenekben észlelt H5N1 vírus esetében több vakcinavírusjelölt is rendelkezésre áll.”

Elmondta, hogy világjárvány esetén közel 20 influenza elleni vakcina van engedélyezve világjárványos felhasználásra, és ezeket a forgalomban lévő konkrét vírustörzsre lehetne szabni.

Írta a Magyar Hírlap