Élelmiszerek, amelyek „kikapcsolják” a szervezet beépített rákvédelmi mechanizmusát

A Szingapúri Egyetem kutatói úgy vélik, felfedezték, miért hozzák összefüggésbe az ultra-feldolgozott élelmiszereket a betegség egyes formáival.

Évente mintegy 55 000 nőt és 400 férfit diagnosztizálnak mellrákkal csak az Egyesült Királyságban.

A szakértők becslése szerint az új esetek száma a 2020-as 2,3 millióról 2040-re 3 millióra emelkedik világszerte.

Korábbi kutatások összefüggésbe hozták az ultrafeldolgozott élelmiszereket az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a rákos megbetegedésekkel.

Ezek az élelmiszerek, amelyek közé tartoznak a sütemények, hot dogok és készételek, jellemzően magasabb só-, zsír-, cukor- és mesterséges adalékanyag-tartalommal rendelkeznek.

A metilglikoxal egy olyan vegyület, amely akkor szabadul fel, amikor a szervezet lebontja a zsírokat és a cukrokat.

A legutóbbi, a Cell című szaklapban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy a vegyi anyag hogyan hat a BRCA2 génmutációval rendelkező egerek sejtjeire.

Ez a mutáció köztudottan növeli a mell- és petefészekrák kockázatát.

A metilglioxal átmenetileg leállítja a BRCA2 nevű rákellenes gén működését, állapították meg a kutatók.

A vegyi anyag magas szintje összefügg egy „bizonyos rákos megbetegedésekben megfigyelhető genetikai mutációs mintázattal” – mondták a szakértők.

Ashok Venkitaraman professzor a Medical News Todaynek nyilatkozva: „A metilglioxal a BRCA2 fehérje pusztulását váltja ki, csökkentve annak szintjét a sejtekben. Ez a hatás átmeneti, de elég hosszú ideig tarthat ahhoz, hogy gátolja a BRCA2 daganatmegelőző funkcióját”.

Megállapították, hogy a BRCA2 mutációval rendelkező egerek sejtjei „különösen érzékenyek a metilglioxal hatásaira”.

Venkitaraman professzor szerint a vegyi anyag „gátolja a BRCA2 daganatmegelőző funkcióját, és végül olyan hibákat okoz a DNS-ünkben, amelyek a rák kialakulásának korai figyelmeztető jelei”.

Szerinte az eredmények arra utalnak, hogy „a rossz táplálkozás ismétlődő epizódjai idővel összeadódhatnak, és növelhetik a rák kockázatát”.

Kelsey Costa, regisztrált dietetikus és a Dietitian Insights alapítója, aki nem vett részt a tanulmányban, azt mondta, hogy a hatás a BRCA2 génmutáció nélküli embereknél is megfigyelhető.

Elmondta: „A tanulmány feltárta, hogy még a genetikai hajlamot nem mutató egyének is fokozott rákkockázattal szembesülhetnek, ha emelkedett metilglikoxál-szintet mutatnak. Ez a forgatókönyv gyakran megfigyelhető a cukorbetegségben vagy prediabéteszben szenvedőknél, amelyek gyakran elhízással vagy szuboptimális táplálkozási és életmódbeli szokásokkal kapcsolatos állapotok.”

Írta a Magyar Hírlap