Szétköltöztetik a MÁV-székház dolgozóit, kiderült, hova

Kiderült, hova költöztetik a MÁV-székház munkatársait, miután a cég nem bérli tovább az eddig használt irodát a Raiffeisentől – írja a 24.hu. A portálnak Meleg János, a Vasutas Szakszervezet (VSZ) elnöke számolt be az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) múlt heti egyeztetésén elhangzottakról.

A költözés első üteme május 6-án kezdődik, ekkortól a székház 2100 dolgozójából 700-nak a munkahelye a Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti székháza lesz. A pályaüzemeltetési egység, mintegy 400 munkavállaló a Mol egykori székházába, a jelenleg felújítás alatt álló Október huszonharmadikai épületbe költözhet júniustól, addig otthonról dolgozhatnak az egység munkatársai.

A MÁV-Volán szolgáltató központjának kollégái egyelőre szintén otthonról dolgozhatnak, ez mintegy 700 további dolgozót érint, az egység elhelyezésére közbeszerzést írt ki a MÁV, a befutó az MKB XIII. kerületi irodaháza lehet. Mintegy 200 munkavállaló pedig külsős helyszínre kerülhet, például a MÁV Kerepesi úti igazgatósági irodaházába.

A MÁV dolgozói attól is tartanak, hogy a költözés miatt többen elveszíthetik munkájukat, a minisztérium azonban azt közölte a szakszervezeti képviselőkkel, hogy senkit nem fognak elbocsátani. A költözés ugyanakkor így is gondokat és működési zavarokat okozhat, például ha elkeverednek fontos dokumentumok.

A Raiffeisen a portál szerint alacsonyabb bérleti díj mellett is hajlandó lett volna megújítani a MÁV bérleti szerződését, a vasúttársaság viszont nem kért ebből. Meleg szerint a költözés több adófizetői pénzbe kerülhet, mintha maradt volna a MÁV eddigi székházában, nemcsak a szállítási, hanem például a tárolási költségek miatt is, mivel a berendezés 30 százaléka nem alkalmas az elszállításra.

A lappal a MÁV sajtóosztálya közölte, hogy “a vezérigazgatóság költözésével kapcsolatos szerződéskötések még nem zárultak le”, így konkrét összegekről nem áll módukban tájékoztatást adni. Az viszont biztos a társaság szerint, hogy a költözés évi több száz milliós, az átmeneti időszakban akár másfél milliárdos megtakarítást jelenthet.

A MÁV tervezett irodaházáról itt írtunk korábban:

Borítóképünkön a MÁV Zrt. vasúti társaság székháza a VIII. kerületi Könyves Kálmán körút 54-ben, esti kivilágításban. Fotó: MTI/Róka László

HVG