Ezt teszik az agyunkkal a gyorsételek

A szakember elmondta, hogy a kutatásban egereken való tesztelés után arra jutottak, hogy memóriazavarok lépnek fel azoknál az állatoknál, amelyeket fiatal korukban túltápláltak zsíros, édes és keményítőtartalmú ételekkel.

Az ilyen ételek csökkentik az agy acetilkolin szintjét, amely a tanulásért, a koncentrációért és az izgalomért felelős neurotranszmitter. Sőt, ahogy az endokrinológus elmondta, ha később egészséges táplálékra állították át az állatokat, akkor is megmaradt a memóriazavar problémája.

Pavlova hangsúlyozta, hogy a teszteket csupán rágcsálókon végezték, de megjegyezte, hogy a tudomány számos olyan esetet ismer, amikor a kutatás során az állatokkal történteket később az embereknél is feljegyezték. Ezért ennek a vizsgálatnak az eredménye jó ok arra, hogy mindenki átgondolja étkezési szokásait – zárta gondolatait az orvos.

Írta a Magyar Hírlap