A kínai külügyminisztérium képmutatással vádolja az Egyesült Államokat

„Az Egyesült Államok egyrészt nagyszabású törvényjavaslatot terjeszt elő Ukrajna megsegítésére, másrészt indokolatlanul kritizálja Oroszország és Kína normális kereskedelmi és gazdasági kapcsolatait, ez nagyon képmutató és felelőtlen megközelítés” – mondta a kínai diplomata.

Így kommentálta Antony Blinken amerikai külügyminiszter szavait, aki Vang Ji kínai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen aggodalmának adott hangot Peking Moszkvának nyújtott támogatása miatt.

Mint Wang Wenbin hangsúlyozta, az ukrán válság forrása az európai regionális biztonság területén felgyülemlett ellentmondásokban rejlik. Peking úgy véli, hogy csak az összes fél észszerű aggodalmainak figyelembevétele és egy kiegyensúlyozott európai biztonsági struktúra létrehozása a megfelelő módja a probléma megoldásának.

A kínai külügyminisztérium képviselője kommentálta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentését is, miszerint Pekingnek fel kell hagynia Oroszország támogatásával az ukrán konfliktusban, ha fenn akarja tartani a kapcsolatokat a Nyugattal.

Wang Wenbin erre reagálva megjegyezte, hogy a NATO „kérlelhetetlen felelősséget” visel a válságért.

„A szövetségnek el kell gondolkodnia a szerepén, abba kell hagynia mások hibáztatását, és lépéseket kell tennie az ukrán válság politikai rendezése érdekében” – zárta a diplomata.

Blinken április 24. és 26. között Kínában járt, ahol találkozott a helyi pártbizottság titkárával, Chen Jininggel, az üzleti élet képviselőivel és a diákokkal. Az előző napon Pekingbe érkezett diplomata előbb Vang Ji kínai külügyminiszterrel találkozott, ma pedig Hszi Csin-ping kínai elnök fogadta a külügyminisztérium vezetőjét.

Írta a Magyar Hírlap