Bernáth Attila ezüsttel, a magyar válogatott pedig a csapatverseny hetedik helyével búcsúzott az Eb-től!

Lakos Regina ezüstjét követően Bernáth Attila is a második helyen végzett a belgrádi felnőtt

Európa-bajnokságon, miután szoros mérkőzésen kikapott a döntőben török ellenfelétől az utolsó versenynapon. Magyarország így a két ezüst-, valamint négy bronzéremmel az éremtáblázat tizedik helyén végzett, és csak Oroszország, Szerbia, Törökország, Bulgária, Írország, Horvátország, Moldova, Spanyolország és Örményország végzett előttünk. A felnőtt Európa-bajnokságon összesen nyolc nemzet osztozott a 25 aranyérmen, míg tizenkilenc ország szerzett legalább egy bronzot Belgrádban.

A nemzetek közötti pontversenyben Magyarország összesen 17 győzelemmel, valamint 21 vereséggel a hetedik helyen zárta az Európa-bajnokságot.

Bernáth Attila egy óriási sikerrel kezdett a felnőtt Európa-bajnokságon, a kétszeres Európa-

bajnok orosz Vaszilij Jegorov elleni nagy hajrája elődöntőt ért Belgrádban. A legjobb négy között a 2021-es ifi Európa-bajnok spanyol Rafael Lozano Serrano következett, de a fiatal versenyző nem tudott mit kezdeni Attila sebességével.

A döntőben egy veszélyes török, Samet Gümüs várt rá, aki már kvalifikált az olimpiára, így nyugodtabban várhatta a döntőt, ez az Európa-bajnokság számára felkészülés Párizsra.

Bernáth Attila pontosabban, jobban kezdte a finálét, minden energiáját beletette, de a pontozói lapokon sajnos nem ez tükröződött vissza. A második menetben nem alakult ki folyamatos, állandó ökölvívás, mindketten sokat fogtak, így a mérkőzésvezető a törököt és Bernáthot is intette. A harmadik menetben ugyan Attila mindent megpróbált, de nem maradt elegendő ereje és ideje a mérkőzés megfordítására, az alap taktikát fel kellett adnia, így ezüstéremmel lett gazdagabb.

A második világkvalifikációs tornára Bangkokban kerül sor majd május végén, és amennyiben a résztvevő magyar ökölvívó ilyen szinten teljesít az 51 kilósok között, az olimpiai kvóta is elérhető.

A felnőtt Európa-bajnokságon összesen 337 ökölvívó szerepelt, és első alkalommal került

sor egy felnőtt Európa-bajnokságra úgy, hogy mindkét nem képviselői ugyanazon a helyszínen bokszolhattak.

„Ha az Eb előtt Valaki azt mondja, hogy döntős leszek, akkor nem biztos, hogy elhittem volna. Úgy jöttem ki Belgrádba, hogy nekem bizonyítanom kell és mindenképp szerettem volna dobogóra állni, örülök neki, hogy ez sikerült.

A sorsolás után úgy voltam vele, hogy már az első meccsen mindent ki kell adnom magamból, hiszen egy nagyon jó orosz versenyzővel találkoztam, akit sikerült legyőzni. Az elődöntőben a spanyol versenyző ellen úgy érzem, hogy könnyebb dolgom volt, a döntőre viszont talán kicsit el is fogytam és az első menet után már nem sikerült a saját bunyómat hozni. Úgy gondolom, hogy ha legközelebb találkozom ezzel a török sráccal, akkor le fogom győzni, mert tudom, hogy jobb bunyós vagyok nála. Összességében kicsit szomorú vagyok, de egyben elégedett is, hiszen bizonyítani tudtam ezen az Eb-n”. – nyilatkozta a döntő után Bernáth Attila

A magyar csapat tizedik napi eredménye a felnőtt Európa-bajnokságon:

Férfi 51kg, döntő: Bernáth Attila – Samet Gümüs (török) 1:4

Hajrá magyar ökölvívás!

Magyar Ökölvívó Szakszövetség