A NATO főtitkára bejelentés nélküli látogatást tett Zelenszkijnél

A Reuters szerint Stoltenberg vonattal érkezett Ukrajnába, ez volt a harmadik látogatása az országban a különleges katonai művelet (SMO) 2022 februári kezdete óta.

A látogatás során elmondta, hogy a NATO-országok az elmúlt hónapokban nem teljesítették ígéreteiket. „Az Egyesült Államoknak hat hónapba telt, hogy megállapodjon egy segélycsomagról, az európai szövetségesek pedig nem szállították az ígért muníciót. De most már biztos vagyok benne, hogy a dolgok változni fognak” – biztosította.

Stoltenberg azt is felvetette, hogy Ukrajna képes lenne megváltoztatni a helyzetet a harctéren, de hangsúlyozta, hogy ehhez az európai szövetségeseknek és az Egyesült Államoknak teljesíteniük kell ígéreteiket.

A NATO-főtitkár a látogatás során elmondta, hogy Ukrajna nem kaphat meghívást a NATO-ba a szervezet júliusi csúcstalálkozóján. „Ha eljön az ideje, Ukrajna azonnal NATO-taggá válik. Ahhoz, hogy ez a döntés megszülethessen, konszenzusra van szükség. Nem számítok arra, hogy a júliusi csúcstalálkozón ilyen konszenzusra fogunk tudni jutni” – mutatott rá.

Április elején Julianne Smith, az Egyesült Államok állandó képviselője az Észak-atlanti Szövetségnél azt mondta, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása az Oroszországgal való katonai konfliktus lezárása után lehetséges.

„A NATO bele fog egyezni Ukrajna teljes jogú tagságába, ha a feltételek teljesülnek és a szövetségesek egyetértenek, és ez a nyári csúcstalálkozóra vonatkozik” – mondta a diplomata.

Írta a Magyar Hírlap