Elképesztő dolog történt: letüdőzte a piercingjét egy nő

A 35 éves Varsha Sahu mint a legtöbb férjezett hindu nő, házasságkötése óta hord annak jelképeként piercinget az orrában. A kétgyermekes édesanyával a közelmúltban történt a nem mindennapi baleset.

„Nem vettem észre, hogy kilazult a piercingem csavarja. Éppen beszélgettem, amikor vettem egy nagy levegőt, és ekkor véletlenül felszívtam a szárát. Nem tudtam, hogy a légutakba került. Azt hittem, hogy egyenesen a gyomromba jutott” – emlékezett vissza. Orvoshoz azonban csak egy hónappal később fordult, miután makacs köhögés és légszomj kínozta, illetve tüdőgyulladás is kialakult nála.

Eleinte gyógyszerekkel próbált úrrá lenni a megbetegedésen, amikor azonban azok nem segítettek, felkeresett egy tüdőgyógyászt. A CT-vizsgálatból kiderült, hogy idegen tárgy került a tüdejébe, a röntgenvizsgálat nyomán pedig hamar rájött, hogy milyen tárgyról is lehet szó. A kezelőorvos száloptikás bronchoszkóppal próbálta eltávolítani a légutakból az elveszett a piercingszárat, de nem járt sikerrel. Végül egy magánkórház tüdőgyógyászati részlegén tudtak segíteni rajta.

„Először konzultálnunk kellett a beteggel. Nagyon aggódott amiatt, hogy nem sokkal az első után egy második beavatkozáson is át kell esnie. Elmagyaráztuk azonban neki, hogy az emberi szervezet nem úgy alakult ki, hogy lenne benne hely bármilyen idegen testnek. Elmondtuk azt is, hogy lehetetlen, hogy a szervezete valaha is elfogadja a tárgyat, így ha nem kezeljük, a tüdőgyulladása csak egyre súlyosabbá válik majd” – mondta az orvos. Végül azonban még egy esélyt adtak a bronchoszkópiának.

„Rendkívül bonyolult feladat kihúzni egy éles tárgyat egy szokványos flexibilis bronchoszkóppal. Ráadásul akkor már több mint két hete beékelődött a tárgy a tüdejébe, így a szövetek elkezdték körbenőni azt” – magyarázta a szakember. A beavatkozás során nagyon körültekintően kellett eljárniuk, a piercingszár ugyanis igencsak beszorult a szűk légutakba, emiatt könnyen sérülést és vérzést okozhatott volna.

A kockázatok ellenére a 30 perces beavatkozás sikeres volt, a beteget pedig négy nap megfigyelés után haza is engedték a kórházból.

Írta a Magyar Hírlap