Alonso beszélt Ben Sulayemmel, majd Norrist méltatta

Eseménydús futamot teljesített az Aston Martin veteránja: a tizenötödik helyről rajtolhatott a Miami Nagydíjon, és a kilencedik helyre küzdötte fel magát. Látványos csatározásokat láthattunk Alonsótól, aki a leintést követően a Formula.hu jelenlétében elárulta: a biztonsági autós szakasz nagyban hozzájárult az elért eredményéhez.

„Szerencsések voltunk ma a biztonsági autóval, segítette a futamunkat. Keményeken rajtoltunk, így egy kicsit hosszabb első etapot terveztünk, de kihasználtunk a lehetőségeinket. Utána a közepeseken volt egy kis előnyünk, mivel sokan keményeken voltak körülöttünk – összességében szerencsések voltunk a stratégiával. Kicsit jobb volt az autónk, mint az időmérőn, de fejlődnünk kell és több tempót találnunk.”

„Izgalmas csatározásaim voltak, Estebannal különösképp. Ő is versenyzőből van, képes volt tisztelettel küzdeni – élveztem ellene harcolni. Megszerezte az idei első pontot a csapatának, így örülök nekik, Esteban nagyszerűen vezetett ma. Landónak is gratulálok, hiszen az első győzelmét szerezte annyi pódiumos helyezés után. Örülök a sikerének, remélem, sokáig emlékezni fog erre a napra – ez csak az első a sok közül számára.”

A nézeteltérés tisztázása

A Miami Nagydíj Alonso csípős nyilatkozataitól volt hangos – a rászabott büntetések miatt neheztelt az FIA-ra. Korábbi nyilatkozata szerint szeretett volna beszélni az FIA elnökével, Mohammed Ben Sulayemmel – erre sor is került, és a spanyol immár elnézőbben szólt az elnökről:

„Beszéltem tegnap Mohammeddel, szereti meghallgatni a pilóták véleményét. Tudja, hogy mi vezetjük az autókat, így azzal is tisztában van, hogy lesznek javaslataink bizonyos dolgokkal kapcsolatban. Van néhány pont, amiket ki kell emelnünk a sportunkkal kapcsolatban, de mindig meghallgat minket, ő is szeretné az F1-et egy jobb sporttá tenni.”

Norris diadala

A spanyol így felelt a Lando Norrisszal kapcsolatos kérdésekre: „Egy nagyon rendes srác és egy elképesztően tehetséges pilóta. Jól ismerem, ott volt 2019-ben a daytonai 24 óráson, illetve tesztpilóta volt a McLarennél, amikor náluk vezettem. Mindketten Monacóban élünk, néha összefutunk a városban – sőt, van, hogy együtt is utazunk. Ennyi pódiumos helyezés után megérdemli ezt a győzelmet, és remélem, szán időt arra, hogy megünnepelje – néha túlzottan ráfokuszálunk ilyenkor a következő versenyhétvégére. Azonban nagyon örülök az ő és a McLaren sikerének.”

Így fogalmazott arról, hogy mennyire volt számára meglepő a McLaren erőfölénye a Red Bull-lal szemben: „Eddig is közel jártak, Kínában talán a második leggyorsabbak voltak. A sprintidőmérőn kiemelkedő tempót mutattak, sok fejlesztéssel is érkeztek – meglátjuk, képesek lesznek-e tartani ezt a teljesítményt a következő futamokon.”

formula.hu