Izrael elfoglalta a rafahi határátkelő gázai oldalát

Az izraeli hadsereg három alagútlejáratot is talált, ezek a Hamász földalatti védelmi útvonalának részét képezhetik.

Izrael háborúban

Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A háború legfontosabb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő éjjel elfoglalta az Egyiptomot a Gázai övezettel összekötő rafahi határátkelő gázai oldalát – közölte az IDF. A művelet során 150 célpontot támadtak meg, megöltek mintegy 20 terroristát. Az izraeli hadseregre palesztin iszlamisták egy robbanószerrel teli autóval próbáltak rátámadni, a járművet azonban az izraeliek megsemmisítették.

Az izraeli hadsereg három alagútlejáratot is talált, ezek a Hamász földalatti védelmi útvonalának részét képezhetik, és nem tartoznak az Egyiptom területére vezető járatokhoz az IDF szerint.

Váel Abu Omar, a rafahi határőrség szóvívője is megerősítette, hogy izraeli erők érkeztek a határátkelő gázai oldalához. Tájékoztatása szerint a katonai tevékenység miatt leállították az átkelőnél az Egyiptomból érkező áru- és személyforgalmat.

Mint arról beszámoltunk, a Hamász elfogadta a gázai tűzszüneti javaslatot, azt azonban Izrael elfogadhatatlannak nevezte, és hétfő este támadást indított Rafah ellen. Kedden Izrael delegációt küld Egyiptomba, hogy a tűzszünet feltételeiről tárgyaljanak. A katari külügyminisztérium bejelentette, hogy ők is közvetítő delegációt küldenek Kairóba.

Mindeközben hétfő este Izraelben a rendőrség letartóztatott hat szélsőséges jobboldali aktivistát, akik azt próbálták megakadályozni, hogy a segélyszállító teherautók eljussanak a Gázai övezetbe. A “9-es parancs” nevű szervezet vállalta magára az akciót, a Kerem Salom-i határátkelő biztonsági okokból egyelőre szintén zárva van az IDF tájékoztatása szerint.

HVG