Orbán Viktor első fokon elvesztette az Economx ellen indított perét

Első fokon elvesztette Orbán Viktor a Fővárosi Törvényszéken az Economx nevű, Mészáros Lőrinc-közeli gazdasági hírportál ellen indított perét – tudta meg a Media1.

Május 3-án derült ki, hogy a miniszterelnök magánszemélyként indított pert több tucat sajtótermékkel szemben, mert azok szemléztek egy cikk, amely szerint az osztrák tulajdonú SPAR átalakította működését, illetve Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét. A cikkek szerint a lépéssel a SPAR védekezni akar az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék maguknak a céget. 

Az alaphírről a hvg.hu is írt, ahogy annak cáfolatáról is. Arról is beszámoltunk, hogy az üzletlánc a magyar piacról való kivonulást mindenesetre nem fontolgatja. Arról pedig itt olvashat, hogyan fenyegette perrel a SPAR-t a kormány.

Az Orbán Viktor által indított perben érintett a 444.hu, a 24.hu, a Klubrádió, a Hírklikk, és a Mészáros Lőrinc-közeli Index.hu és Economx.hu is. 

A Media1 azt írja, hogy a Klubrádió esetében a bíróság még Orbán Viktor javára ítélt elsőfokon múlt hét pénteken, tehát a Fővárosi Törvényszék szerint máshogyan minősül a Lebensmittel Zeitungot szemléző Economx cikke és máshogy az Economx cikkét szemléző Klubrádió nagyon hasonló írása.

A bíróság ítélete szerint az Economx jogszerűen közölte a SPAR-vezér állításait Orbán oligarchiáról és arról, hogy miért kellett kimenekíteni a vagyon egy részét Magyarországról.

A Media1 úgy tudja, a bíróság elfogadta az alperes érvelését, miszerint a miniszterelnöknek, mint az egyik legfontosabb közszereplőnek, magasabb tűrési kötelezettsége van a róla megjelent kritikus megjegyzésekkel kapcsolatban és a lap csak az osztrák SPAR vezetőjének egyfajta értékítéletét, véleményét vette át, azt pedig nem lehet helyreigazíttatni.

A Media1 kereste a miniszterelnök sajtófőnökét, de nem kaptak választ Havasi Bertalantól. A kormányfő jogi képviseletét ellátó, egyébként Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez közeli Biczi és Turi Ügyvédi Iroda sem válaszolt a lapnak, így nem tudni, fellebbeznek-e a döntés ellen.

HVG