Az állam értékbecslés és kész tervek nélkül vette meg Tiborcz üzlettársától a zuglói új „városközpontot”

Az állam 244 milliárd forintot fizet a vitatott beruházásért.

Hadházy Ákos zuglói országgyűlési képviselő a Transparency International segítségével kiperelte azt a szerződést, amit a Magyar Állam kötött a Bosnyák téri kormányközeli óriásberuházás kivitelezőjével, a Tiborcz István üzlettársa, Balázs Attila által irányított Bayer Construct Zrt. projektcégével.

A szerződés (itt olvasható) lényege, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 244 milliárd forintért megveszi a Zugló központjában jelenleg is épülő irodakomplexumot. Hadházy a Telexnek azt mondta, megérte kiperelni a szerződést, „hiszen nem véletlenül titkolták olyan nagyon”.

A képviselő szerint „elképesztő bepillantást ad a rendszerbe például az, hogy úgy írták alá a 244 milliárdos szerződést, hogy előtte nem volt semmilyen értékbecslés, és az az aláíráskor még kész tervek sem voltak, a szerződés szerint a végleges terveket majd még egyeztetni kell”. (A beruházás koncepciója menet közben változott meg lakások és irodákról főleg irodákra, ezeket vette meg az állam.)

Eddig nem volt ismert az sem, hogy szerződés szerint az állam a foglalón túl csak akkor fizet további vételárrészleteket a 244 milliárdból a Bayer-csoportnak, ha ők megkötik az úgynevezett településrendezési szerződést, azaz trsz-t a XIV. kerületi önkormányzattal. Erről komoly vita folyik az önkormányzatnál, ez szabályozná ugyanis, hogy a beruházó – az eredetileg még a 2000-es években jogelődje által tett – vállalások közül mit teljesít és hogyan.

HVG