Matolcsy Ádám emberei sorra kerülnek be a jegybank ingatlanos óriáscégébe

Több, a jegybankelnök fiához köthető személy kapott fontos pozíciót a jegybank Pallas Athéné alapítványának többségi tulajdonában álló, lengyel központú ingatlanvállalatnál. Úgy tűnik, az egyikük ügyvéd felesége legalábbis papíron részt vett a hírhedt 15 milliárd forintos New York-i luxuslakás megvásárlásában.

Gosztonyi Balázs a menedzsment tagja lett a lengyel központú GTC ingatlanvállalatnál – szúrta ki a Válasz Online. Gosztonyi Matolcsy Ádám alatt dolgozott az Origo hírportál kiadójánál, illetve ő követte Matolcsyt a vezérigazgatói székben, miután Matolcsy odaajándékozta a céget a Fidesz-közeli KESMA médiaalapítványnak. Gosztonyi Balázs előző munkahelye a Talentis Központi Követeléskezelő Zrt. volt, amely a Matolcsy Ádám köréhez tartozó Somlai Bálint és Mészáros Lőrinc közös „behajtóvállalata”.

A GTC többségi tulajdonosa a Matolcsy György vezette jegybank Pallas Athéné alapítványa, illetve annak vagyonkezelője.

Az elmúlt időszakban több, Matolcsy Ádámhoz köthető személy is landolt a GTC-nél. Bekerült a vállalat felügyelőbizottságába Sándor Tamás, a Matolcsy Ádám-kör cégjogásza. 2023 szeptembere óta a társaság új operatív irányítóját, Farkas Zsoltot segíti vezérigazgató-helyettesként Stofa György, aki legutóbb akkor került be a hírekbe, amikor nevére vette a Felix étteremnek otthont adó – a jegybanki alapítványoktól privatizált – épületet a Várkert Bazárnál. A jegybankelnök fiának gazdasági társasága, a Balaton Bútor – különböző konzorciumok tagjaként – sokáig dúskált az állami és MNB-s megbízásokban; ezeknél a munkáknál a cég állandó partnere a Gyulai „Fafém” Bútor Zrt., melyet a Válasz Online szerint korábban ő maga akart felvásárolni, de végül Stofa Györgyé lett.

Somlai Bálint felesége ügyvéd, aki a lap által megtekintett cégbírósági dokumentumokon Matolcsy Ádám „adminisztratív munkatársaként” szerepel. Az ügyvéd a lapnak megerősítette, hogy 2020-ig dolgozott a Matolcsy Ádám kizárólagos tulajdonában álló Magyar Stratégiai Zrt.-nél, ám állítása szerint az év tavaszán szülési szabadságra ment, azóta nem vett részt sem a cég, sem kapcsolt vállalkozásai mindennapi életében.

Az ügyvéd meghatalmazottként szerepel annak a – Matolcsy Ádám köréhez köthető – amerikai cégnek a létrehozásában, amely 2022-ben megvásárolta, jelenleg pedig árulja New York egyik legpuccosabb apartmanját, a Crown Building felhőkarcoló 18. emeletén lévő 350 négyzetméteres, 15 milliárd forint értékű lakást.

HVG