21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát

Hogyan vitték közelebb a pszichológiához Csíkszentmihályi Mihályt a repülő csészealjak?
Milyen módon tesztelte az anyai viselkedést Ranschburg Jenő?
Miért szállított Békésy György az aktatáskájában emberfejeket?
Miről beszélgetett az analízis során Franz Alexander Al Caponéval?

Napjainkban minden pszichológia iránt érdeklődő találkozik a transzgenerációs elméletekkel, de csak kevesen tudják, hogy ez a téma már egy évszázaddal ezelőtt élénken foglalkoztatta a magyar kutatókat. Az is alapvetés, hogy drámai hatásokkal jár, ha a kisgyermeket elválasztják az édesanyjától, de alig ismert annak története, miként fedezte ezt fel egy magyar pszichológus.

A most megjelenő, 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát című könyv segít, hogy arcokhoz, nevekhez és élettörténetekhez tudjunk kötni ismert fogalmakat és meghatározó elméleteket – az őstöréstől a Szondi-teszten át a flow-élményig.

A kötet lapjain megelevenednek ikonikus helyszínek, műhelyek és módszerek, mint például a lipótmezei Sárga Ház, a pszichoanalízis Budapesti Iskolája vagy a Mérei-féle csoportozás. A huszonegy tudós, gyakorló pszichológus és pszichiáter között találunk fontos tudományszervezőket, kísérletező tudósokat, iskolateremtőket, szakterületek megalapítóit, jelentős elméletalkotókat és nagy hatású tudomány-népszerűsítőket is.

HVG Könyvek

Az egyes fejezetek szerzői olyan szakemberek, akik – családtagként, munkatársként vagy barátként – közelről ismerték a „főszereplőt”, vagy régóta foglalkoznak az illető munkásságával, így pályafutásuk legfontosabb állomásain túl a pszichológia nagyjainak magánéletébe is bepillanthatunk, és emberi oldalukról is megismerhetjük őket.

A tudomány- és kultúrtörténeti kötet a kortárs hazai pszichológia szaktekintélyeinek együttműködésében, Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus, egyetemi docens, rockzenész és Papp-Zipernovszky Orsolya egészségpszichológiai szakpszichológus, egyetemi docens szerkesztésében jött létre. A könyvbemutató beszélgetésen őket hallhatják az érdeklődők.

Időpont: június 15. 18.30
Helyszín: Vörösmarty téri színpad
Résztvevők: Kőváry Zoltán és Papp-Zipernovszky Orsolya, a könyv szerkesztői
Moderátor: Szörnyi Krisztina, a HVG Extra Pszichológia magazin főszerkesztője

Könyvvásárlás, dedikálás: A könyvet a HVG Könyvek standján (29-es) 25% kedvezménnyel tudja beszerezni. A könyvbemutató után Kőváry Zoltán és Papp-Zipernovszky Orsolya a standnál dedikál majd.

A kötet szerzői: Bányai-Nagy Henriett, Bárdos Katalin, Borgos Anna, Csabai Márta, Danics Zoltán, Kéri Ibolya, Klinovszky Andrea, Kovács Petra, Kovai Melinda, Kőváry Zoltán, N. Kollár Katalin, Narancsik Gabriella, Nyerges Katalin, Palatinus Zsolt, Papp-Zipernovszky Orsolya, Péley Bernadette, Soponyai-Nagy Krisztina, Szokolszky Ágnes, Takács Mónika, Verebélyi Kincső

Keresse a HVG Extra Pszichológia magazin legfrissebb számát az újságárusoknál vagy rendelje meg!

HVG