Gazdaság: Népszava: Százmilliókat bukik a MÁV a kedvezményes bérleteken

Gazdaság: Népszava: Százmilliókat bukik a MÁV a kedvezményes bérleteken

Nagy árat fizet az állami vasúttársaság azért, hogy a kormány döntése értelmében májustól bevezették a kedvezményes megye- és országbérleteket – számolt be a Népszava a MÁV egy belső elemzésére hivatkozva.

A lap a birtokába került adatok alapján azt írta, hogy az idei évet még a tavalyi januári bevételhez képest 2,3 milliárdos plusszal nyitó állami vasúttársaság júniusra már több mint 400 millióval maradt el a 2022-es nyár nyitó havi bevételétől. A cég az első négy hónapban hullámzóan ugyan, de összesen 7,5 milliárd fölötti többletet hozott össze a bérleteladásból.

Ahogy a hvg.hu is beszámolt róla, Orbán Viktor a februári évértékelő beszédében jelentette be, hogy új, kedvezményes vasúti bérleteket vezet be a MÁV május elsejétől. Ennek értelmében jelenleg az egy megyére érvényes havi bérlet 9450 forintba, a teljes országot lefedő havi bérlet 18 900 forintba kerül, a diákok pedig 90 százalékkal kevesebbet fizetnek.

Mint a Népszava írta, a kedvezményes jegyek és bérletek hatása hamar jelentkezett: májusban 953 millió forinttal csökkent a bevétel az idei áprilisi menetjegy- és bérleteladáshoz képest, de még így is több mint félmilliárdos többletet tudtak összehozni az előző évihez viszonyítva. A lap cikke szerint júniusban már nem sikerült ez a bravúr, ugyanis a visszaesés májushoz képest meghaladta az egymilliárdot, a menetdíjakból befolyt összeg pedig csaknem félmilliárddal kevesebb volt, mint 2022 júniusában, vagyis alig két hónap alatt 2 milliárdot vett ki a MÁV kasszájából a kormányzati intézkedés.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a Népszava kérdésére tagadta, hogy a MÁV bevétele csökkenne. Azt írták: „a vasúti menetdíjbevételek terén a májusi és júniusi bevételek esetén emelkedő tendencia tapasztalható a 2022-es év azonos hónapjaihoz viszonyítva”, hozzátéve, hogy „az emelkedő trend éven belül tört meg a kedvezőbb árfekvésű és bővebb felhasználási spektrumú bérletek megjelenésével, azonban az így kimutatható kiesés mértéke sem haladja meg időarányosan az intézkedéshez dedikált februári kormányhatározat által biztosított fedezetet.”

(Nyitóképünk illusztráció)

HVG