Gazdaság: Rengeteg magyar tej a romániai boltok polcain köt ki

Gazdaság: Rengeteg magyar tej a romániai boltok polcain köt ki

Románia továbbra is nagy mennyiségű élelmiszert vásárol külföldről, az országban évtizedek óta hanyatlik az állattenyésztés, egyre kevesebb a farm, csökken a tejhozam, a rendszerváltás óta 1846 százalékkal nőtt a tej- és tejtermék-import mértéke – írja a Világgazdaság.

A nyerstej-import ugyan 38,2 százalékkal visszaesett idén január 1. és június 30. között az előző év azonos időszakához képest, azonban Románia így is hatalmas tejimportőrnek számít, évente több mint 220 millió liter tejet vásárol külföldről. A legtöbb tej Magyarországról érkezik a romániai boltokba, tavaly több mint 65 millió euró értékben exportáltak tejet Romániába magyarországi cégek. A Romániába irányuló tejexport tekintetében Lengyelország a második Magyarország után, majd Csehország és Németország következik, ugyanakkor Írország és Spanyolország is nagy mennyiségben exportál tejet az országba. Románia sereghajtó az Európai Unióban a tejtermelés terén.

A romániai állattenyésztők a nyomott árakra panaszkodnak: egy liter tej előállítási költsége két lejbe kerül (1 lej 77 forint), a felvásárlók azonban egy lej körüli összeget kínálnak a gazdáknak, míg tavaly ősszel még 2,80 lej körül mozgott a felvásárlási ár. Az állattenyésztők tüntettek is a kialakult helyzet miatt.

HVG