Miért bízik Leclerc Verstappen legyőzésében?

Eddig három téttel bíró eseményt rendeztek a Formula-1-es Miami Nagydíj hétvégéjén: a sprintidőmérőt, a sprintfutamot és a „rendes” kvalifikációt. Az élen pedig mindháromszor ugyanaz volt a sorrend: Max Verstappen az első a Red Bull-lal, Charles Leclerc a második a Ferrarival.

Ennek ellenére Leclerc az egész hétvégén jóval optimistábban nyilatkozik, mint azt megszokhattuk tőle. A kvalifikációt követő top 3-as sajtótájékoztatón rá is kérdeztek a monacóinál, hogy mi ennek az oka:

f1-leclerc-ferrari-miami-day2

„Egyszerűen a sprintfutamon némileg közelebb voltunk ahhoz képest, amit általában látunk. Ugyanakkor azt is elmondtam, hogy Max nem volt elégedett az autójával a sprinten, szóval meglátjuk, mennyit tud előrelépni ezzel holnapra. De ahogy mondtam, mi is végrehajtottunk némi finomhangolást. Mi is biztosak vagyunk benne, hogy előreléptünk.”

„Meglátjuk, de ha hasonló tempónk lesz, mint a sprinten, akkor szerintem stratégiával mindenképp némileg nagyobb nyomást gyakorolhatunk. Remélem, hogy ez lesz a helyzet. Két autónk van az elejében, szóval ez egy jó lehetőség.”

Ahogy arra Leclerc is utalt a fentiekben, a csapattárs Carlos Sainz a harmadik helyről vághat neki a vasárnapi versenynek, így ilyen tekintetben valóban előnyösebb helyzetből kezd a Ferrari, hiszen Verstappen Red Bull-os kollégája, Sergio Perez negyedik lett az időmérőn. A spanyol azonban így is visszafogottabb a Verstappen elleni esélyeket illetően:

„Úgy gondolom, amikor Max indul az élről, mindig nehéz módot találni a legyőzésére. Viszont két autóval lehet a legjobban megpróbálni ezt. Nyilván ha megnézzük a legutóbbi statisztikákat, akkor roppant nehéz, de így is a legjobbunkat nyújtva fogunk próbálkozni” – mondta el Sainz, hozzátéve, hogy szerinte a Pirelli konzervatív volt a gumiválasztással (a középső három keveréket vitték el Miamiba), ez pedig szűkebb stratégiai variációkat tesz lehetővé.

f1-verstappen-leclerc-sainz-miami

Visszatérve Leclerc-re: a második helyről indulva a sprinten jobban rugaszkodott el, Verstappent azonban nem tudta megelőzni. A monacói viszont reméli, hogy vasárnap újra próbálkozhat majd a piros lámpák kialvása után:

„Az első kanyar nyilván mindig fontos, Maxnak pedig nagyon erős a versenytempója. Szóval igen, egyértelműen lehetőség a támadásra – de csak akkor, ha van is esély rá. Ma délelőtt a sprinten volt sansz, de nem sikerült az előzés. Ha holnap összejön, boldog leszek. De ha nem, akkor türelmesek leszünk és megpróbáljuk megóvni a gumikat egy későbbi támadásra.”

Leclerc azok után bizakodó és azok után tűnik ismét határozottan második erőnek a Ferrari, hogy két hete Kínában váratlanul a McLaren mögé szorultak a futamon és egyértelműen a szezon leggyengébb versenyét futották. A monacói így vélekedik a formajavulásukról:

f1-verstappen-leclerc-miami

„Ez kicsit a pályakarakterisztikának köszönhető. Azt hiszem, van kis része, amit még mi sem értünk. Kínában főként a lassú kanyarokban küszködtünk, és itt van belőlük néhány, de úgy fest, erősebbek vagyunk. Úgyhogy megnézzük és megpróbáljuk megérteni, de két nagyon jó mintánk van, és biztosan nagyon hamar levonjuk a konklúziókat.”

Ami egyébként az idényben immár zsinórban a hatodik pole-pozícióját szerző Verstappent illeti, a holland nem igazán aggódik a Ferrari párosának fenyegetése miatt: szerinte minden attól függ, hogy sikerült-e javítaniuk az autó egyensúlyán a sprintet követően, amikor még némileg panaszkodott erre.

„Őszintén szólva, csak magunkat tudjuk kontrollálni, úgyhogy erre fókuszálunk” – felelte a Ferrari elleni csata kilátásaival kapcsolatos kérdésre a vb-éllovas. „Amíg elégedett leszek az autó egyensúlyával a versenyen, addig szerintem rendben leszünk. Csak kicsit jobbnak kell lennie, mint a sprinten. Úgy vélem, ha ezt sikerül elérnünk, hogy kicsit jobb tartományba hozzuk, akkor biztos vagyok benne, hogy gyorsak leszünk.”

formula.hu