Gazdaság: Közel ezer milliárd forint veszteséget halmozott fel a jegybank 2023 első félévében

Gazdaság: Közel ezer milliárd forint veszteséget halmozott fel a jegybank 2023 első félévében

Nyilvánosságra hozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az első féléves jelentését. A jegybank vesztesége 6 hónap alatt 999,3 milliárd forint, amivel a saját tőkéje mínusz 1500 milliárd forint volt június végén. Az MNB sosem volt még ekkora mínuszban, nem csoda, hogy a kormány ismét a jegybanktörvény módosítására készül.

Mint a Portfolio írja, egy évvel korábban még nagyjából 200 milliárd forintos profitot ért el a jegybank. A jelentősen megemelkedett kamatok miatt a tavalyi második félév már veszteséges volt, de messze nem ennyire.

A mostani jelentős veszteséggel összesen mínusz 1511,8 milliárd forint volt az MNB saját tőkéje június végén. A jelenlegi jegybanktörvény értelmében ezt a pénzt az államnak öt éven belül pótolnia kell, vagyis már a 2024-es költségvetésre is jelentős, több százmilliárdos teher hárulna, a saját tőke pedig az év végéig még tovább csökken.

A jegybanktörvény módosítása alapján „átmenetileg” lehet negatív a jegybank saját tőkéje, a későbbi évek nyereségéből ráér visszapótolni. A módosítással tehát sokat spórol a költségvetés.

Ahogy korábban írtuk, az MNB 1961 milliárd forint és 2386 milliárd forint közé várja idei veszteségét, ami a GDP 2,5-3 százaléka. Ez megközelíti a központi költségvetés jövő évre tervezett teljes hiányát, illetve a paksi bővítés árának felével egyenértékű összeg.

A jegybanktörvény módosításáról hamarosan tárgyal a Pénzügyminisztérium az Európai Központi Bankkal. Bármilyen megoldás születik, a számlát végül az adófizetők állják.

Működhet évekig tőkehiányosan a Magyar Nemzeti Bank?

A Pénzügyminisztériumnak százmilliárdokat kellene költenie a jegybank feltőkésítésére, azonban erre egyetlen forint sincs a jövő évi költségvetésben. Inkább a jegybanktörvényt módosítják, amelyről hamarosan tárgyalnak az Európai Központi Bankkal. Bármilyen megoldás születik, a számlát végül az adófizetők állják.

HVG