Katalóniában napelemek alatt érik az alma

Katalóniában napelemek alatt érik az alma

2023. október 9., 11:00

Katalóniában napelemek alatt érik az alma

Európának is alkalmazkodnia kell a klímakatasztrófa jelentette kihívásokhoz. Ez pedig nem csak az energiatermelés terén kell, hogy megvalósuljon, hanem jóval szélesebb skálán. Ebbe pedig a mezőgazdaság is beletartozik. 

kép: AFP

Tudjuk, hiszen sokszor előkerül, hogy az energiatermelés és az élelmiszertermelés egymásnak feszülése területi vitákat okoz. Pontosabban: az igazán jó, napelemes termelésre alkalmas területek a mezőgazdasági termelés számára is értékesek lennének. De akkor melyik irányba mozduljunk? 

Katalónia, pontosabban Lleida városa mindkettő mellett döntött, egyszerre. Egy olyan megoldással élnek, mely nem egyedi, és jó eséllyel egyre több és több élelmiszertermelő is hasonló megoldásokat fog alkalmazni. A területre 1872 panel formájában egy 0.9 KW-os naperőművet telepítenek, 672 panel pedig 4 méteres magasságba kerül.

 

Ennek oka, hogy miközben a napelemes termelés folyik, a panelek alatt almát is termesztenek majd. Ehhez a tartószerkezet finomhangolási lehetősége szükséges, mellyel az almafák optimális fénymennyiséget kapnak – de nem égnek meg, és nem is száradnak ki könnyen, hiszen árnyék is jut nekik. A gazdaság pedig innen is – onnan is hasznot húz, miközben a környezet is jól jár a megoldással! 

kép: KU Leuven

Lead kép: Pixabay

Írta a koponyeg.hu