Kalifornia kormányzója megvétózta az óvszert

Kalifornia kormányzója megvétózta az óvszert

MH/MTI
2023. október 9. hétfő. 13:05

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó az állami költségvetés túlterhelésére hivatkozva vasárnap megvétózott egy törvényt, amely ingyenes hozzáférést biztosított volna óvszerekhez minden diák számára az állami középiskolákban.

Newsom szerint az óvszerekhez való hozzáférést elősegítő programok valóban „fontosak a serdülők szexuális egészségének javításához”, azonban az idén elfogadott számos rendelkezéssel együttesen 19 milliárd dollárral növelnék meg a jelenleg több mint 30 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal küzdő állam kiadásait.

Hatályba lépése esetén a törvény arra kötelezte volna a kaliforniai állami középiskolákat, hogy a kilencediktől a 12-ik osztályig minden diákjuk számára ingyenesen elérhetővé tegyék az óvszereket. A kiskereskedőknek ugyanakkor megtiltotta volna az óvszer eladásának megtagadását az érintett korosztály számára.

Caroline Menjivar Los Angeles-i demokrata szenátor, a törvénytervezet megalkotója szerint a rendelkezés segítette volna „a szexuálisan aktívvá váló fiatalokat abban, hogy megóvják magukat és partnereiket a (szexuális úton terjedő fertőzésektől), egyúttal elhárította volna a szégyenérzethez és a nem biztonságos szexhez vezető akadályokat”.

Írta a Magyar Hírlap