Világ: Németország: Nem biztos, hogy az EU tudja teljesíteni a vállalt 1 millió lőszer leszállítását Ukrajnának

Világ: Németország: Nem biztos, hogy az EU tudja teljesíteni a vállalt 1 millió lőszer leszállítását Ukrajnának

Az ígéretek szerint igyekeznek felgyorsítani az előállítást.

Minden bizonnyal nem fog sikerülni az Európai Uniónak, hogy leszállítson 1 millió lőszert Ukrajnának, jelentette ki kedden Németország védelmi minisztere, írja a BBC. Márciusban állapodtak meg úgy az uniós tagállamok, hogy teljesítik a célszámot.

Boris Pustorius figyelmeztetése egy nappal azután hangzott el, hogy Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: nem biztos, hogy az év végéig teljesítik a Kijev ellátásához szükséges lőszergyártásra vonatkozó célkitűzéseket, de hozzátette, nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy a gyártási kapacitást növeljék.

Rövid távon a hadseregeket arra kérték, hogy a meglévő készletekből biztosítsanak lőszert, ami körülbelül 300 000 lőszert jelent, mondta Borrell. Arról is beszélt, hogy a gyártási oldalon több szerződést is kötöttek, de attól függ, hogy mennyire tudják meggyorsítani a gyártási folyamatot.

Ukrajnának és Oroszországnak egyaránt rendkívüli mennyiségű lőszer utánpótlására van szüksége, mivel Ukrajna keleti és déli részén folytatódik az intenzív háború. A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat szerint Észak-Korea augusztus eleje óta több mint 1 millió lövedéket exportált Oroszországba. Emiatt az Egyesült Államok is fokozta a lőszergyártást Ukrajna ellátása érdekében.

Az Európai Unió tagállamai elkötelezettek Ukrajna támogatása mellett. A magyar részről belengetett vétó a Kijevbe küldött segélycsomagtól sem tántorítja el az uniót, múlt héten két tisztviselő úgy nyilatkozott, ha kell, megkerülik Orbán Viktort, de Ukrajna mindenképpen megkapja a támogatást.

* * *
Lakástámogatás meglévő és vállalt gyermekek után

A lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az igénylők lakáscéljuk megvalósításához 600 ezer és 10 millió forint közötti összeget kaphatnak meglévő és vállalt gyermekük után. A Bankmonitor CSOK kalkulátorával a támogatási jogosultság könnyen ellenőrizhető, de azt is meg lehet tudni, hogy igényelhető-e a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes CSOK-hitel.

HVG