Több mint 85 millió pezsgősdugó durran Olaszországban szilveszter éjszakáján

Több mint 85 millió pezsgősdugó durran Olaszországban szilveszter éjszakáján

MH/MTI
2023. december 31. vasárnap. 13:59
Frissítve: 2023. december 31. 14:08

A tűzijáték és petárdadurrogtatás már megkezdődött az utcákon és teraszokon. A „koncert” éjféltől lesz a leghangosabb: a hatóságok folyamatosan figyelmeztetnek az engedély nélküli pirotechnikai eszközök veszélyére.

Rómában vasárnap délelőtt tízezer darab tűzijátékot foglaltak le egy utcai árustól, Nápolyban igyekeznek ellenőrizni a nagyobb teraszokat és tereket, ahol „lövészállásokat” szoktak kialakítani a rakéták fellövésére. 2021 óta országosan több mint 3200 súlyos sérültje volt a szilveszteri tűzijátékoknak, hatan pedig életüket veszítették.

A legszebb tűzijáték idén is a nápolyi tengerparton és a velencei szigetek felett várható.

A Coldiretti agrárszövetség előrejelzései szerint az új év köszöntésére több mint 85 millió pezsgőt bontanak ki az olaszok, akik a hazai buborékokat részesítik előnyben a francia vagy más pezsgővel szemben.

Több mint tízmillió olasz utazott külföldre, csaknem ötmillióan otthonukban búcsúztatják az óévet, a többség pedig szórakozóhelyeken, étteremben, ahol ünnepi menüvel várják a vendégeket. Az asztalokról nem fog hiányozni a lencse.

Rómában a Circus Maximus mezején rendezik a szabadtéri szilveszteri könnyűzenei koncertet, amelyre hetvenezer embert engednek be öt biztonsági kapun keresztül. A főváros főbb műemlékeit lezárják, nem lesz megközelíthető a Trevi-kút és a Spanyol-lépcső sem a vandálakciók elkerülésére.

Milánóban a dóm előtti téren, Nápolyban az egyik tengerparthoz közeli téren tartják a tömeges visszaszámlálást. Minden szabadtéri ünneplésre meghatározott létszámban engedik be az embereket.

Este hat órától hétfő reggelig tilos a palackos alkoholos italok árusítása.

2024 köszöntését egyedül a vasárnap megérkezett eső ronthatja el.

A felmérések szerint az olaszok kétharmada negatívan értékeli 2023 nemzetközi politikai-gazdasági eseményeit, több mint hatvan százalékuk gondolja azt, hogy 2024-ben nem fog sok változni vagy rosszabbodik a helyzet. Az elmúlt év legjelentősebb eseményeként az izraeli–palesztin háborút jelölték meg. Ami viszont személyes életüket illeti, hatvan százalék biztos abban, hogy jobbra fordul a sorsa. Több mint 33 százalék mondta azt, hogy az új évben testi erőnlétét akarja javítani, és le akar fogyni.

Írta a Magyar Hírlap